Anke Van dermeersch, ex-miss België en senatrice voor Vlaams Belang, heeft een nieuw boek geschreven. In het werk staan enkele sappige anekdotes. Zo zou Herman De Croo (Open Vld) geprobeerd hebben om Van dermeersch te koppelen met Prins Laurent. Ook haar trouw aan de partij en vriendschap met Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) worden uitvoerig beschreven. Een groot deel van het boek gaat echter over islamkritiek. Op de cover van het werk staat Van dermeersch zelfs afgebeeld met haar blote benen, een voet op de Koran. En daar kan Abou Jahjah (Be.One) niet mee lachen. De uiterst linkse provocateur en politicus dient daarom een klacht in tegen Van dermeersch.

Abou Jahjah, voorzitter van de migrantenpartij Be.One, is boos. Anke Van dermeersch heeft immers een nieuw boek uitgebracht, getiteld ‘A.N.K.E. #PolitiekIncorrect’. Met de inhoud is Jahjah het niet zozeer oneens, tenminste op juridisch vlak. Maar de cover is wel een doorn in het oog voor Jahjah. De ex-miss staat immers met een naakt been, geschoeid in stijlvolle naaldhak, op de Koran, het heilige boek van de moslims. “We vervolgen haar om met haar schoen op de Koran te staan!”, zo tweet Jahjah. “Een handeling door een verkozen parlementslid, met geen enkele waarde dan het kleineren en provoceren van moslims over de hele wereld.”

De Koran een ‘hak zetten’

“De koran is een heilig boek, dat plaatst men niet onder een schoen. Daarom dienen ikzelf als niet-gelovige moslim en Meryem Kaçar als gelovige moslim een klacht met burgerlijke partijstelling in”, klinkt het in Het Laatste Nieuws verder. “Er wordt immers niets gezegd over het geloof, maar de gelovigen worden beledigd”. Abou Jahjah vindt verder dat Van dermeersch zelf en het Vlaams Belang al jaren de moslimgemeenschap kwetsen en aanzetten tot haat.

Dat is echter niet hoe Van dermeersch erover denkt, die in haar werk en islamkritiek een emancipatoire functie ziet. Volgens de rechtse senatrice onderdrukt de islam immers vrouwen en is onder andere de hoofddoek hier een belichaming van. “Als ik feministen het dragen van een hoofddoek hoor verdedigen… dat gaat er bij mij niet in”, liet de Vlaams Belang-politica noteren in Dag Allemaal.

(Lees verder onder de tweet.)

Tanja Dexters, Miss België in 1998, schreef een voorwoord in het werk. Iets wat haar wellicht niet door iedereen in dank zal worden afgenomen. Dexters zelf vindt het echter een evidente zaak. “Een verrassing? Ik weet het niet, veel missen kennen elkaar goed. Maar Anke ken ik het best, we zijn al 20 jaar goede vriendinnen”, aldus Dexters gisteren in Het Nieuwsblad. “Dit boek gaat over haar leven en daarom heb ik het gedaan, Anke is een heel moedige vrouw.”