Israël zal zo’n 16.000 Afrikaanse illegalen naar westerse landen sturen, in plaats van deze naar Afrika te deporteren. Dat zou het resultaat zijn van een overeenkomst met VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR). De landen die genoemd worden als eindbestemming, waaronder Duitsland en Italië, lieten weten niet op de hoogte te zijn van de overeenkomst.

Op maandag kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) aan dat Israël een eerder plan, om een grote hoeveelheid Afrikaanse migranten naar Afrika te deporteren, heeft geschrapt. In de plaats daarvan zou Israël een overeenkomst hebben bereikt met het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR) om meer dan 16.000 migranten naar westerse landen te sturen. Canada, Italië en Duitsland werden genoemd als eindbestemming. Die landen leken echter niet op de hoogte van de overeenkomst.

3.500 dollar om te vertrekken

Andere illegale migranten in Israël zullen ten minste de komende vijf jaar in het land mogen blijven. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) bevestigde in een verklaring dat er een overeenkomst met Israël was ondertekend, maar noemde niet welke landen de migranten zouden opnemen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat hij niet op de hoogte was van plannen om Afrikaanse migranten vanuit Israël in Duitsland te hervestigen. “Er is geen overeenkomst met Italië in het kader van de bilaterale overeenkomst tussen Israël en de UNHCR”, zei een functionaris van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In februari zijn de Israëlische autoriteiten begonnen met het uitdelen van brieven aan 20.000 mannelijke Afrikaanse migranten. Daarin stond dat zij twee maanden de tijd hebben om naar Afrika te vertrekken of anders het risico lopen om voor onbepaalde duur in de gevangenis te belanden. De Israëlische regering heeft de migranten – voornamelijk uit Soedan en Eritrea – met het oog op dat vertrek 3.500 dollar en een vliegticket aangeboden.

“Italië moet zelf al 600.000 illegale migranten uitzetten”

In Italië lieten de rechtse partijen al weten zich zullen te verzetten tegen de plannen. “Geen sprake van”, zei senaatsvoorzitter Roberto Calderoli van de Lega, sinds de verkiezingen van 4 maart de sterkste partij binnen de rechtse coalitie. “Zijn we vergeten dat in Italië zelf 600.000 illegale immigranten moeten worden uitgezet?” Maurizio Gasparri van Forza Italia zei dan weer dat hij “stomverbaasd” was.

Ook in Israël zelf is er verzet tegen de overeenkomst tussen Israël en de UNHCR. Volgens Naftali Bennet van de partij Het Joodse Huis – een belangrijk lid van de regeringscoalitie van premier Netanyahu – zou de overeenkomst meer mensen aanmoedigen om het land illegaal binnen te komen. Hij roept de premier op om van het plan af te zien.