Extremisten hebben dicht bij de noordoostelijke stad Menaka in Mali meer dan 40 Toearegs gedood. De daders zijn volgens lokale autoriteiten hoogstwaarschijnlijk jihadisten. De slachtoffers zijn volgens Reuters voornamelijk jonge mannen en behoren allemaal tot de Dawsahak-gemeenschap.

De gouverneur van de regio, Daouda Maiga, zei dat de aanvallen gebeurden in de dorpen Awakassa en Anderanboucane. Jihadistische groeperingen worden in de regio gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid. Ze hebben zich meester gemaakt van het uitbuiten van lokale spanningen tussen etnische groepen om onenigheid te zaaien. Zo lopen de spanningen tussen de Toeareg, zij hebben een lichtere huidskleur, en de zwarte Fulani-herders hoog op. De spanningen gaan vooral over de schaarse waterputten in de Sahara.

Een bondgenoot van Islamitische Staat is actief in de regio rond Menaka aan de grens met Niger. De leider van deze beweging is Adnan Abu Walid al-Sahrawi. De meerderheid van de leden in deze beweging maakt deel uit van de Fulani. Een groot deel van de slachtoffers was lid van een Toeareg-militie, namelijk de Nationale Bevrijdingsbeweging van Azawad (NBA). “De NBA vecht tegen de islamitische groeperingen die vooral bestaan uit Fulani. Deze twee aanvallen zijn dus vergeldingen tegen hen. Ze willen het conflict omvormen tot iets intercommunaal”, zei gouverneur Maiga.

Mali is al sinds 2012 in chaos nadat Toeareg rebellen en jihadisten doorheen het land trokken. Ondanks een Franse interventie om hen terug te dringen in 2013 en een grote militaire aanwezigheid van Frankrijk en de Verenigde Naties, blijft het geweld aanhouden. Dit zorgt ervoor dat de haalbaarheid van de verkiezingen, die normaal eind juli moeten plaatsvinden, in het gedrang komt.