Afgelopen dagen kwam de fundamentalistische moslimpartij ‘ISLAM’ geregeld in de belangstelling. Nagenoeg alle partijen – deze van Abou Jahjah uitgezonderd – waren er als de kippen bij om de partij moreel te veroordelen of zelfs op te roepen om deze te verbieden. Het Laatste Nieuws kon echter achtergrondinformatie verzamelen die een nieuw licht over de partij doen schijnen. Deze is van sjiitische inslag en krijgt in deze hoedanigheid steun vanuit Iran, zo blijkt. De stichter – buschauffeur en gemeenteraadslid Redouane Ahrouch – blijkt ook 15 jaar geleden veroordeeld geweest te zijn. Dit wegens het werkonbekwaam slaan van zijn vrouw.

Ahrouch kwam onlangs in de belangstelling te staan omwille van een omstreden interview. Zijn partij wil immers gendergescheiden openbaar vervoer. Niet omwille van islamitische overtuiging, maar omdat Ahrouch als chauffeur ziet hoe vaak vrouwen worden lastig gevallen door mannen. Althans, dat is de reden die Ahrouch opgeeft.

Toch lijkt de man geen prijzen te gaan winnen omwille van vrouwvriendelijkheid. Ahrouch weigert vrouwen handen te geven, wil zich niet door een vrouw laten schminken voor tv-interviews, is voor het afschaffen van alimentatiegeld na scheidingen (dat vooral moeder bevoordeelt) en hij werd tot 6 maanden effectief veroordeeld wegens het werkonbekwaam slaan van zijn huidige ex-vrouw. Later werd dit omgezet tot 3 jaar voorwaardelijke celstraf.

Iraanse connectie

De partij wenste niet te reageren tijdens het weekeinde, maar bepaalde precedenten wijzen tevens op een duidelijke band met Iran. Wanneer de partij een paar zetels haalde in Anderlecht (Ahrouch zelf) en Molenbeek (Ait Jeddig Lhoucine) in 2012, pochte de minipartij met de felicitaties die men verkreeg vanuit Iran. Vertegenwoordigers van de partij zouden ook uitgenodigd zijn in Teheran.

Redouane Ahrouch is ook verbonden aan de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht, waar wellicht ook Iraanse steun achter zit. “Dat land doet er alles aan om het zogenaamde ‘twaalver sjiisme’ ook in Europa zoveel mogelijk te verspreiden”, zo vertelt jihad-expert Montasser AlDe’emeh in Het Laatste Nieuws. “Net als Saudi-Arabië en Turkije probeert Iran de groeiende moslimbevolking in Europa zoveel mogelijk aan zijn kant te krijgen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vijfde colonnes

Zo geeft “Saudi-Arabië […] Belgische moslims beurzen om in Ryad de Koran te bestuderen – vliegtuigtickets, kost en inwoon: alles is betaald”, illustreert AlDe’emeh. En “dat de AKP van [Turks president Recep] Erdogan hier via allerlei verenigingen invloed tracht uit te oefenen, is al langer bekend, maar nu gebeurt het volgens mij ook via de partij van Abou Jahjah, die onlangs nog in Istanbul was en zich opvallend scherp uitlaat tegen de Koerdische verzetsstrijders in Syrië. Meryem Kaçar, lid van zijn partij, wordt door sommigen ook in verband gebracht met de AKP.”

Jihad-kenner Peter Velle bevestigt: “De Turkse, Saoedische, Pakistaanse… regimes hebben een lange arm die reikt tot in ons land. Waarom zou het Iraanse regime dat ook niet kunnen?”, aldus Velle. “Turkije bouwt haar internationaal netwerk uit via het Diyanet-instituut, Saudi-Arabië via de ‘World Islamic Mission’ en de Muslim World League en Iran nu ook, onder meer via het netwerk van de Revolutionaire Garde.