Iran dreigt ermee dat het de verrijking van uranium opnieuw “intensief” zal beginnen als Washington uit het akkoord stapt over het nucleaire programma van Iran. Dat reageerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, gisteren op een conferentie van de VN in New York. Die reactie kwam er nadat Amerikaans president Donald Trump gedreigd had om zich terug te trekken uit het akkoord. Dat schrijft Reuters.

Op 12 mei beslist Trump of de VS de economische sancties tegen Iran zal verderzetten. Dit zou een zware klap zijn voor het akkoord dat in 2015 werd gesloten tussen zes grootmachten, waaronder de VS, en Iran. Trump drong al bij zijn Europese bondgenoten aan om over een nieuw akkoord te onderhandelen. Frans president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zullen hier volgende week over vergaderen met de Amerikaanse president.

Zarif reageert: “De Verenigde Staten is er niet alleen in gefaald om zich aan haar kant van het akkoord te houden, maar ze vragen gewoon nog meer. Dat is een zeer gevaarlijke boodschap om te sturen naar het Iraanse volk maar ook naar de rest van de wereld. De boodschap is dat je nooit een overeenkomst moet sluiten met de VS, want op het einde van de dag is hun beginsel ‘wat van mij is, is van mij, wat van jou is, is onderhandelbaar.'”

De eerder gemaakte deal hield in dat Teheran haar nucleair programma zou stopzetten, in ruil voor een opheffing van de economische sancties. Trumps voorganger Barack Obama sloot het akkoord met Iran uit vrees dat het land bezig was met de ontwikkeling van een kernwapen. Trump zegt nu dat er “desastreuze fouten” in staan. Zarif liet weten dat als de VS beslist om uit het akkoord te stappen, dat er verschillende opties op tafel liggen in Iran. Onder andere de heropstarting van de uraniumverrijking in het land. “We zullen een beslissing nemen wanneer het zover is op basis van onze nationale veiligheidsbelangen. Maar wat de beslissing ook zal zijn, het zal niet aangenaam zijn voor de VS”, antwoord Zarif.

Vredevolle doeleinden

Wanneer Zarif gevraagd werd of hij in het verdrag zou blijven met de overblijvende landen antwoordde hij: “Ik denk dat dat zeer onwaarschijnlijk is omdat het belangrijk is voor Iran dat we ook voordelen krijgen van het akkoord. Er is geen kans dat Iran eenzijdig meedoet aan het verdrag.”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat zijn land niet de bedoeling heeft om een kernwapen te ontwikkelen. Het nucleaire programma was volgens Teheran altijd voor vredevolle doeleinden. “Amerika had nooit mogen vrezen dat Iran een nucleaire bom aan het produceren was, maar we zullen onze nucleaire verrijking krachtig verder zetten. Als ze iets willen vrezen dan is dat hun keuze”, besluit Zarif.