In Barcelona zijn volgens de politie zo’n 315.000 mensen samengekomen om te demonstreren tegen de opsluiting van Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. De betogers willen “de Catalaanse instellingen verdedigen” en “de rechten en fundamentele vrijheden van de burgers beschermen”. Dat schrijft VRT NWS.

De directe aanleiding voor de massabetoging is de opsluiting van Jordi Sànchez, voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium Cultural. De twee werden in oktober al gearresteerd door de Spaanse politie en zitten morgen exact zes maanden in de gevangenis. Alle politieke gevangen worden vastgehouden wegens “opruiïng”, “afwenden van gelden” of “rebellie”.

De duizenden manifestanten scanderen: “Vrijheid voor alle politieke gevangenen.” Eind maart werden 13 Catalaanse politici opnieuw gearresteerd, nadat ze eerder waren vrijgelaten op borg. Volgens VRT-journaliste Mieke Strynckx, die in Barcelona zit, werd er op dat moment een nieuwe poging ondernomen om een van die politici te benoemen als nieuwe minister-president van Catalonië.

Momenteel zitten er nog 9 Catalanen in de cel, veel betogers ervaren dit volgens Strynckx als pure repressie van de Spaanse regering. Tien dagen geleden werd de afgezette Catalaanse minister-president, Carles Puigdemont, in voorwaardelijke vrijheid gesteld in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering aan Spanje. Eerder werd hij in Duitsland gearresteerd toen hij van Scandinavië onderweg was naar ons land toen er een Europees aanhoudingsbevel tegen hem werd uitgevaardigd.

 

De twee onafhankelijkheidsbewegingen waar Sànchez en Cuixart voorzitter van zijn riepen op om te betogen. Deze oproep werd gesteund door tal van andere separatistische partijen. Volgens Strynckx lopen ook afdelingen van de twee grootste Catalaanse vakbonden en verschillende kleinere beroepsverenigingen mee. “Ook enkele leden van de partij van de burgemeester nemen deel aan deze betoging. Deze partij neemt een tussenpositie in: tussen de separatisten en diegenen die tegen onafhankelijkheid zijn”, vervolgt Strynckx.

Eenheid die separatisme overstijgt

De betogers willen volgens Strynckx oproepen tot eenheid in Catalonië die het separatisme overstijgt. De manifestanten willen over hun eigen toekomst kunnen beslissen. Na de afzetting van Puigdemont is er immers nog steeds geen nieuwe minister-president van Catalonië aangesteld. Pogingen van het Catalaanse parlement om iemand nieuw aan te stellen zijn telkens mislukt.

“De laatste poging was afgelopen vrijdag. Er werd een nieuwe poging gedaan om Jordi Sànchez aan te stellen. Maar die mocht de gevangenis niet verlaten om zijn kandidatuur te verdedigen, dus werd die poging ook weer afgeblazen”, aldus Strynckx. De deadline voor een nieuwe minister-president is 22 mei. Indien er dan niemand aangesteld is, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen in Catalonië.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/