Historische topontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea

0
826

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In hebben vanmorgen lachend de handen geschud. De twee houden een historische topontmoeting in de gedemilitariseerde zone in Panmunjom, waar zij vredesbesprekingen houden. Kim Jong-Un is daarmee de eerste Noord-Koreaanse leider die Zuid-Korea bezoekt.

Kim is daarmee de eerste Noord-Koreaanse leider sinds de oorlog van 1950-53, die een voet op Zuid-Koreaanse grond zette door de betonnen stoep in Panmunjom over te steken die de grens tussen beide Korea’s aanduidt. Vanmorgen begroette de Zuid-Koreaanse Moon Kim bij de demarcatielijn, waar de mannen lachend de handen schudden. Op verzoek van Kim staken ze daarna samen, onverwacht en hand in hand, ook even de grens Noord-Korea over. Onder applaus staken ze daarna samen weer terug over naar het Zuiden.

“Tijdperk van vrede”

Alvorens de ontmoeting verder te zetten in het Zuid-Koreaanse Vredeshuis, schreef Kim in het gastenboek: “Er begint nu een nieuwe geschiedenis. Een tijdperk van vrede, vanaf het begin van de geschiedenis.” Tijdens de vergadering besprak het paar de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Zowel Kim als Moon lieten weten in toekomst nog vaker te willen samenkomen.

Moon zei dat “het gewicht op onze schouders zwaar is”, maar zei ook dat de conferentie “een geschenk aan de wereld” zou kunnen zijn. Kim herhaalde zijn belofte om te stoppen met het testen van kernraketten. “Het heeft 11 jaar geduurd voordat dit historische moment zich voordeed. Hier wandelend, vroeg ik me af waarom het zo lang heeft geduurd”, aldus Kim.

Moon noemde de ochtendvergadering een “zeer goed gesprek”, voordat beide partijen uit elkaar gingen om te eten. De top zal om 16.30 plaatselijke tijd hervat worden. Dan zullen Moon en Kim samen een boom planten, een wandeling maken en de besprekingen hervatten. Tot slot zullen afgevaardigden van beide partijen een gezamenlijke verklaring schrijven die op het eind van de dag ondertekend zal worden.

Belofte kernwapenprogramma op te geven

Slechts enkele dagen voor de top zei Kim dat Noord-Korea zijn kern- en raketproeven zou opschorten en zijn nucleaire testsite zou ontmantelen. Er heerst echter veel scepsis over die bereidheid om dat programma op te geven. Noord-Korea hield immers jaren vast aan dat programma, volgens het land is dat een noodzakelijk afschrikmiddel tegen een invasie van de Verenigde Staten.

Volgens Chinese geologen is de testsite van Punggye-ri, die Kim aankondigde te sluiten, hoe dan ook onbruikbaar geworden in september. De Chinese onderzoekers waarschuwen overigens voor mogelijke lekken van nucleair materiaal. Sommige waarnemers speculeren dat Kim via deze top internationale hulp probeert te krijgen om de site te zuiveren van gevaarlijk materiaal.

De Verenigde Staten hebben de hoop dat de besprekingen vooruitgang zullen boeken voor het bereiken van vrede en welvaart, dat liet het Witte Huis vanmorgen in een verklaring weten. Men liet ook weten uit te kijken naar verdere besprekingen met Zuid-Korea ter voorbereiding van de geplande ontmoeting tussen president Donald Trump en Kim.