De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) neemt ontslag in de Kamer. Dit nadat Bontes partij twee jaar geleden een cumulverbod invoerde onder impuls van sp.a-voorzitter John Crombez. Bonte noemt het verbod een “strategische vergissing”, maar gehoorzaamt dan toch zijn partij en kiest “100 procent voor Vilvoorde”, zo vertelt hij op Radio 1.

Nadat John Crombez voorzitter werd van de sp.a ten nadele van Vlaams parlementslid Bruno Tobback in 2015 wou Crombez werken aan een proper imago voor zijn partij. Een van de maatregelen was het cumulverbod. Sp.a-burgemeesters die verkozen waren in het parlement zouden moeten kiezen: de pluche zetel of de burgemeestersjerp. Het duurde even vooraleer iedereen in het gareel zou lopen, maar nu volgt ook de ietwat excentrieke Bonte het gebod op. Hij zal louter nog zijn stad leiden en niet langer nationale wetten maken.

“Strategische vergissing”

Al is dit eerder met tegenzin. “Ik blijf het cumulverbod van de partij strategisch een slechte beslissing vinden”,  zo vertelt de rode burgemeester op Radio 1“Als je je sterkhouders verplicht te kiezen, zadel je jezelf op met een concurrentieel nadeel, want andere partijen trekken zich er niets van aan.”

Laat men deze fiere Vlaamse stad aan haar lot over en worden we opgeslokt door Brussel?

Bonte wil nu dat Vilvoorde erkend wordt als centrumstad. Hierbij hoort een pak extra geld vanwege de Vlaamse overheid. Bonte hoopt zo om 8 miljoen euro per jaar meer te krijgen. “Vilvoorde groeit te snel en krijgt niet de middelen die daarbij horen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar zelfs ronduit schandalig”, aldus nog Bonte. “De vorming van de volgende Vlaamse regering wordt een point of no return: ofwel worden we erkend als centrumstad met de bijbehorende middelen, ofwel laat men deze fiere Vlaamse stad aan haar lot over en worden we opgeslokt door Brussel.”

Herverkozen of totale politieke stop

Bonte liet tevens weten dat als hij niet herverkozen wordt hij volledig stopt met de politiek. “Ik vermoed dat mijn politieke carrière op dat moment stopt”, besluit Bonte.

Bonte laat zich geregeld opmerken door pro-Vlaamse uitspraken rond bijvoorbeeld de ongelijke verdeling van het federale politiebudget, een volwaardige rechtbank voor Halle-Vilvoorde, de kennis van de Nederlandse taal of de eenmaking van de Brusselse politiezone. Ook de Belgische aanpak van terreur en radicalisme kon frequent op kritiek rekenen vanwege de opvallende burgemeester.