Dat de Vilvoordse burgemeester, Hans Bonte, geen voorstander is van de decumul die sp.a-voorzitter John Crombez wou doorvoeren, is bekend. In een interview met De Morgen uit hij opnieuw kritiek op de maatregel van het partijbestuur. “De kiezer kickt niet op cumulmaagden”, stelt hij. Daarnaast mist Bonte trots bij zijn eigen partij. “Sos, dat is godverdomme een eretitel”, aldus de Vilvoordse burgemeester.

Bonte is een ietwat excentrieke figuur in de Belgische partijpolitiek. Zo laat hij zich geregeld opmerken door pro-Vlaamse uitspraken rond bijvoorbeeld de ongelijke verdeling van het federale politiebudget, een volwaardige rechtbank voor Halle-Vilvoorde, de kennis van de Nederlandse taal of de eenmaking van de Brusselse politiezone. Ook de Belgische aanpak van terreur en radicalisme kon frequent op kritiek rekenen vanwege de opvallende burgemeester.

Bonte: “Cultuur waarin politici enkel hun hachje willen redden”

Een van de punten waarop Bonte Crombez niet volgt is de verplichte decumul. “De kiezer kickt niet op cumulmaagden. Mochten alle partijen een decumul invoeren, dan zou dat een zeer goede zaak zijn. Nu zijn wij de naïevelingen die in ons eigen vlees snijden”, zo zegt de Vilvoordse burgemeester. Anciens zoals onder anderen Peter Vanvelthoven zijn volgens hem ideaal om nieuwe politieke talenten klaar te stomen.

Daarnaast zorgt een dergelijke maatregel er volgens Bonte voor dat de essentie van de ‘volksvertegenwoordiging’ teloorgaat. “Nieuwe parlementsleden zien het als een job. We leven in een cultuur waarin politici enkel hun hachje willen redden. Het enige wat hen drijft, is de drang om in de media te komen. Waar zijn de parlementsleden die vertolken wat leeft in de samenleving?”, stelt de Vilvoordse burgemeester.

Bonte: “We huppelen van het ene opiniepeilinkje naar het andere”

Bonte is daarnaast van mening dat zijn partij een “pijnlijk tekort aan zelfvertrouwen” heeft. “Door de peilingen, door interne discussies. Er is een veel te groot verlangen om in de belangstelling te staan, en toch slagen we daar niet in. Wie zich te veel laat leiden door marketing, raakt de pedalen kwijt”, zo zegt hij aan De Morgen.

In plaats van “van het ene marktonderzoek naar het andere” te huppelen, moeten de socialisten volgens hem terug een zekere fierheid vertonen. Zo zou zijn partij niet meer mogen wegduiken wanneer de regering roept dat het de schuld van de socialisten is. “Dánkzij de sossen hebben wij een stevige sociale zekerheid en gezondheidszorg. Ons monument wordt nu ondergraven, en wij reageren daar veel te lauw op. Die schaamte om onze erfenis doet mij pijn. Sos, dat is godverdomme een eretitel”, zegt hij aan De Morgen.