Uit een nieuwe peiling, die werd afgenomen vlak na de aanslag in Trèbes, blijkt dat een meerderheid van de Fransen het salafisme, de meest radicale vorm van de islam, wil verbieden. Ook zou een meerderheid van de Fransen voorstander zijn van het deporteren van buitenlandse terreurverdachten op Frans grondgebied.

Uit een nieuwe peiling blijkt dat 88% van de Fransen het salafisme – de meest radicale en tegelijkertijd snelst groeiende vorm van de islam – wil verbieden. De meeste respondenten erkennen wel dat het moeilijk is zo’n verbod te implementeren. Zowat alle jihadistische aanslagen die de afgelopen jaren in Europa gepleegd werden, werden uitgevoerd door salafisten.

https://twitter.com/DelageVictor/status/980021055107534848

Fiche S

Ook zou 61% van de Fransen een verlenging van de huidige noodtoestand steunen, zelfs al zou die verlenging een verdere inperking van de vrijheden van de burgers inhouden. Een meerderheid van de Franse ondervraagden gaf ook te kennen een voorstander te zijn van de deportatie van terroristen en potentiële terroristen. 83 procent van de Fransen wil dat buitenlanders op Frans grondgebied die het doelwit vormen van een zogenoemde ‘Fiche S’, worden gedeporteerd.

Een ‘Fiche S’ wil zeggen dat het individu als een potentieel gevaarlijke radicaal wordt beschouwd door de Franse veiligheidsdiensten. Er zouden zo’n 20.000 personen op de lijst staan. Ook de terrorist die in maart vier mensen nabij Carcassonne doodde, Radouane Lakdim, had een ‘Fiche S’ op zijn naam staan. Desondanks kon de Franse politie de aanslag niet voorkomen. De Franse staat zou niet genoeg agenten of middelen hebben om alle verdachten te kunnen observeren.