De grootste Black Lives Matter-pagina op Facebook bleek een zwendelpraktijk te zijn waar een blanke man van middelbare leeftijd uit Australië achter zat. De pagina stond minstens een jaar online en bedroog nagenoeg 700.000 fans en volgers van Black Lives Matter (BLM). De pagina was tevens verbonden aan geldophalingsinitiatieven die minstens 100.000 dollar ophaalden. Dit geld werd zogezegd verdeeld aan BLM-initiatieven doorheen de VS. In werkelijkheid ging het geld naar enkele Australische bankrekeningen.

Onderzoek vanwege CNN achterhaalde dat de grootste Facebookpagina van BLM beheerd werd door een blanke oplichter uit Australië. Honderdduizenden BLM-aanhangers werden zo bedrogen. Na gecontacteerd te worden door CNN trokken betaalorganisaties PayPal en Patreon de account verbonden aan de frauduleuze BLM-pagina in. Donorbox en Classy hadden dit reeds gedaan.

Kritiek op Facebook

Het nieuws komt er nadat Facebook al weken onder vuur ligt omwille van haar verantwoordelijkheid rond het Cambridge Analytica-schandaal. Hierbij gebruikte een Brits databedrijf de gegevens van honderdduizenden Facebookgebruikers zonder dat ze dit wisten. Dit ten voordele van de verkiezingscampagne van huidig Amerikaans president Donald Trump (Rep.). Facebookbaas Marc Zuckerberg werd hiervoor gisterenavond op het matje geroepen in het Amerikaanse congres waar hij zijn excuses aanbood.

De bevindingen van CNN trekken Facebooks verbale bereidheid om dingen te veranderen echter wel in twijfel. Pas na een kleine week over-en-weer-gemail-en-getelefoneer verwijderde Facebook de fraudelente BLM-pagina. En aanvankelijk liet het sociale mediabedrijf zelfs weten dat de neppagina de ‘Community Standars’ (de gebruikerscode op Facebook) niet overtrad.

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies on Capitol Hill, where he faces tough questions from senators about Facebook’s data-privacy

Publiée par TIME sur mardi 10 avril 2018

Zullen grote pagina’s zichzelf moeten verifiëren?

Het is niet de eerste maal dat Facebook pas na extern onderzoek reageert op bepaalde kwaadwillige aanwezigheden op Facebook. Patrisse Cullors, een van de oprichters van de echte BLM-beweging, liet CNN weten dat men al maanden geleden Facebook had geïnformeerd met het vermoeden dat een valse BLM-pagina actief was. Eerder bleek ook reeds de pagina ‘Blacktivist’ – die tevens meer ‘likes’ had dan de officiële BLM-pagina – frauduleus te zijn.

Het digitale bedrijf kondigde vorige week wel aan dat het pagina’s met “een groot aantal volgers” zal verplichten om zich te verifiëren aan de hand van de identiteit en locatie van de beheerders. Hoe dit precies zal gaan werken en over welk aantal volgers het gaat is nog niet duidelijk.