Grootse herdenking voor Winnie “lucifers en halskettingen” Mandela

0
947

Winnie Mandela, de ex-vrouw van wijlen oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela (ANC), is begin april overleden. Vandaag gaat haar herdenkingsdienst door. Vele prominenten van over heel de wereld, maar ook duizenden gewone Zuid-Afrikanen zijn er te gast. Nochtans is de voormalige Zuid-Afrikaanse ‘first lady’ niet zonder controverse. Zo was ze betrokken in de ontvoering en moord van de 14-jarige ANC’er Stompie Seipei en steunde ze de beruchte ‘halsbandmoorden’ tegen echte en vermeende medewerkers van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Winnie en Nelson Mandela zouden scheiden in 1996.

Buitenlandse leiders en honderden Zuid-Afrikaanse politici tekenen present tijdens de herdenkingsdienst van Winnie Mandela, echtgenote van Nelson Mandela van 1958 tot 1996. Hiernaast zijn duizenden gewone Zuid-Afrikanen afgezakt voor de plechtigheid. De voormalige Zuid-Afrikaanse ‘first lady’ organiseerde tijdens de jaren ’80 mee het gewelddadige verzet tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid. En ondanks verschillende schandalen en uitgelekte wreedheden, bleef de activiste bijzonder populair bij de extremistische vleugel binnen het ANC. Ook tijdens haar leven werd ze gelauwerd in binnen- en buitenland.

Duizenden aanwezig op massaherdenking

Om 11u00 deze ochtend is de herdenking ter ere van de overleden Winnie Mandela gestart. De herdenking gaat door in het Soweto-stadion in Johannesburg. Het gebouw heeft plaats voor 37.000 bezoekers. Verschillende wegen naar het stadion zijn afgezet om de activiteit tot een goed einde te brengen. Vicepresident David Mabuza (ANC) zal de hoofdtoespraak brengen.

Tijdens haar leven zou de radicale Winnie Mandela binnen en buiten Zuid-Afrika gevierd worden als emancipatoire activiste. Zo kreeg ze in 1986 een eredoctoraat van de universiteit van Utrecht wegens haar strijd tegen de Apartheid. In Leiden werd een buurthuis naar haar vernoemd. En de linkse artiest Herman van Veen noemde dan weer een personage naar de radicale activiste in de tekenfilmserie ‘Alfred Jodocus Kwak’. Winnie’s extreme positie zou later wel een wig vormen in haar huwelijk met Nelson Mandela, met een uiteindelijke scheiding in 1996 tot gevolg.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Meedogenloze activiste/terroriste

Maar ondanks de uitgebreide eer die Winnie Mandela vroeger en nu ontvangt, kleeft een duister imago aan de vrouw. Tijdens haar verzet tegen de blanke minderheidsoverheid in Zuid-Afrika, heerste ze met ijzeren hand over haar privé-militie, de ‘Mandela United Football Club’, dat op zijn beurt een schrikbewind voerde in de Zuid-Afrikaanse ‘townships’.

Met goedkeuring van Winnie Mandela vielen in de jaren ’80 honderden mensen ten prooi aan ‘halsbandmoorden’. Radicale ANC-sympathisanten lynchten slachtoffers – echte of vermeende voorstanders of medewerkers van het Apartheidsregime – door middel van met brandstof gevulde autobanden. Deze werden rond de nek van slachtoffers geplaatst en in brand gestoken. De pijnlijke dood die hier op volgde, trad soms pas na 20 minuten in. Formeel wees de ANC de praktijk af, maar Winnie Mandela keurde de gruwelijkheden goed tijdens een toespraak in 1986. “We hebben geen vuurwapens – we hebben enkel stenen, lucifers en benzine”, zei de activiste/terroriste. “Samen, hand in hand, met onze lucifers en halskettingen zullen we dit land bevrijden”. De ‘halskettingen’ verwijzen naar de halsbandmoorden.

(Lees verder onder de tweet.)

In 1991 werd ook bekend dat Winnie betrokken was bij de ontvoering van en moord op James ‘Stompie’ Moeketsi Seipei. Deze 14-jarige zwarte ANC-activist werd verdacht van verraad en door de lijfwachten van Winnie – de ‘Mandela United Football Club’ – omgebracht. In 2003 werd de omstreden activiste nog eens veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens fraude en diefstal. In beroep werd dit omgezet naar drie en half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.