Groen zal de lijsttrekkersplaatsen voor de verkiezingen van 2019 evenredig verdelen tussen mannen en vrouwen. In totaal moeten er dus zes of zeven vrouwelijke lijsttrekkers staan op de kieslijsten van de partij voor het Europees, federaal en Vlaams Parlement. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Tijdens de verkiezingen in 2014 stonden er nog vijf vrouwen op kop bij Groen. Voorzitter Meyrem Almaci, Anne Dedry en Katrijn Conjaerts trokken de Kamerlijst in respectievelijk Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Elke Van den Brandt en Elisabeth Meuleman stonden bovenaan in respectievelijk Brussel en Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. Vrouwen waren dus licht ondervertegenwoordigd en daar wil Groen komaf mee maken. Bij de volgende verkiezingen zal het aantal mannelijke en vrouwelijke lijsttrekkers gelijk zijn.

De opmerking van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vorige maand was de directe aanleiding. Gatz zei op het laatste moment een debat af omdat er geen vrouwen deelnamen. Meuleman zegt: “Dat is wat je krijgt als de meerderheid van de lijsttrekkers mannelijk is. Een overwicht aan mannen wordt dan onvermijdelijk bij de topposities, zoals fractieleiders en ministers.”

In televisieprogramma’s zoals De Afspraak zijn gasten, volgens Meuleman, ook voornamelijk mannelijk: “Zonder formele afspraken over de verdeling tussen mannen en vrouwen, zullen we nog lang moeten wachten op gelijkheid.” Groen wil ook dat andere partijen dit voorbeeld volgen. De huidige quotaregels zijn volgens de partij niet genoeg. Volgens deze regels moeten alle kieslijsten evenredig opgebouwd zijn, het aantal mannen en vrouwen moet dus gelijk zijn. Daarnaast mogen ook de eerste twee namen op de lijst niet van hetzelfde geslacht zijn.

Vrouwelijk talent

Politicoloog Dave Sinardet van de VUB vindt deze zet niet opmerkelijk: “De partij heeft altijd sterk ingezet op pariteit en diversiteit, en is sowieso een veeleer vrouwelijke partij binnen het politieke landschap.” Of het een goede maatregel is dat laat hij echter tussenbeide: “Ze maken het zichzelf in ieder geval moeilijk om de lijsten samen te stellen.”

Sinardet vervolgt: “De kans bestaat dat ze erg gemotiveerde mannen zullen moeten teleurstellen, en bepaalde vrouwen zullen moeten smeken om hoog op de lijst te staan.” Meulemans is het hier helemaal niet mee eens: “Niet akkoord. Aan vrouwelijk talent ontbreekt het niet in onze partij.”