Griekenland zal een aanzienlijk aantal vliegtuigen uit haar F-16-vloot moderniseren. Ondanks de economische crisis, waar het land nog steeds niet van hersteld is, is Griekenland een van de weinige landen binnen de NAVO-coalitie die de norm van 2 procent uitgaven voor defensie van het bbp haalt. Dat schrijft VRT NWS.

Het akkoord met de Verenigde Staten werd vorig jaar al onderhandeld maar is nu ook unaniem goedgekeurd door het strategisch comité van premier Alexis Tsipras. In totaal bedraagt het kostenplaatje 1,1 miljard euro. Van de 150 F-16’s die het land heeft, zullen er volgens minister van Defensie Panos Kammenos 85 opgelapt worden tot het niveau van de F-16 Viper. De moderniseringen zouden veel banen moeten creëren aangezien ze voor het grootste deel in Griekenland zelf gebeuren en het zal verdeeld worden over een periode van 10 jaar.

Landen die eerder al financiële steun gaven aan Griekenland om uit de crisis te geraken uiten echter wel kritiek over het akkoord. De werkloosheid staat immers op 28% in Griekenland. De uitgaven voor defensie hebben te maken met de rivaliteit met Turkije. Beide landen zijn bondgenoten binnen de NAVO maar kibbelen nog steeds over eilandjes en delen van de Egeïsche Zee.

Kammenos wil een sterke Griekse defensie en krijgt dus zijn zin. De partij van Kammenos, de nationalistische ANEL, regeert samen met de radicaal-linkse partij Syriza van Tsipras. Zonder ANEL is het onmogelijk voor Syriza om aan de macht te blijven.