Op Facebook zijn beelden verspreid van een trouwstoet in Genk. De stoet blokkeerde het verkeer en liet een grote rookwolk achter doordat meerdere bestuurders de banden van hun auto’s deden slippen. Daarnaast werden er ook geweerschoten gehoord, vermoedelijk uit een alarmpistool. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De trouwstoet reed gisteren rond in Waterschei bij Genk. Daar maakten familie en vrienden van het getrouwde koppel het meer dan bont. De weg werd geblokkeerd en er ontstond veel rook door slippende banden. Er werd niet alleen geroepen en muziek gespeeld, er werden ook meerdere schoten afgevuurd in de Stalenstraat, al dan niet van een alarmpistool.

Weyts: “Onbegrijpelijk”

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt: “Onbegrijpelijk dat sommigen hun les nog niet geleerd hebben.” Volgens hem zijn zowel de federale als de lokale politie alerter geworden: “Dat zal in deze zaak niet anders zijn. Zulk gedrag is niet alleen ongelooflijk egoïstisch maar ook nog eens ongelooflijk dom. Zeker als je weet dat alles gefilmd wordt. Boontje komt dra om zijn loontje.”

Ook Wim Dries (CD&V), burgemeester van Genk, reageerde op het voorval en noemt het ontolereerbaar: “De politie werd op het ogenblik dat de feestvierders zich manifesteerden in de Stalenstraat opgeroepen en is ook meteen ter plaatse gegaan.” Toen de politie op de plaats van de feiten aankwam, was de trouwstoet alweer vertrokken. Volgens Dries zal de politie de beelden onderzoeken om betrokkenen te identificeren en zal er ook nagegaan worden hoe er in de toekomst met dergelijke situaties omgegaan zal worden.

Buurtbewoners werden flink opgeschrikt door de schoten. Een getuige in een kapsalon in de straat zegt: “De klanten sprongen allemaal omhoog bij het horen van de schoten.” Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haalt in een facebookpost sterk uit naar de stoet: “Dit is wat ik bedoel met het duidelijk aangeven van grenzen. Dit pikken we niet meer. Dit is geen uiting van vreugde bij een huwelijk. Het is een demonstratie van dominantie door één bepaalde groep die zich onaantastbaar voelt.”

Demir, die in oktober lijsttrekker is voor N-VA in Genk, vervolgt: “Zwaaien met pistolen op de openbare weg. Gaat het nog? Ze menen dat de verkeersregels en regels van fatsoen niet voor hen gelden. Alarmpistool of niet? Wie doet zoiets. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Dat is een proces waarbij men zich geleidelijk onaantastbaar voelt. En het moet stoppen. Ik eis dat het bestuur niet meer laat betijen.”