In Gent werd vorige week een kotbaas veroordeeld voor discriminatie. De man kreeg een dwangsom van 500 euro opgelegd. Naar verluidt zocht hij studenten tussen de 20 en 26 jaar met Belgische ouders om kamers te huren. Dat meldt Belga.

De kotbaas had zijn zoekertje naar 20 tot 26-jarigen met Belgische ouders openbaar gemaakt. Het Gelijkekansencentrum Unia drong daarna enkele keren aan op een gesprek met de man, maar hij bleef echter weigeren. Daarop stapte Unia naar de rechter. Volgens hen gebeurt dit zelden openbaar, Unia directeur Els Keytsman zegt: “Veel eigenaars weten dat ze hiermee de antidiscriminatiewetgeving overtreden. Vaak ontbreken harde bewijzen voor huurdiscriminatie. Maar in 2016 openden we wel nog 212 dossiers over discriminatie bij huisvesting, 81 daarvan waren op basis van origine.’”

De rechter veroordeelde de man tot een dwangsom van 500 euro per keer dat hij zijn zoekertje verder zou verspreiden. De kotbaas moet ook alle gerechtelijke kosten op zich nemen. “Hij kwam niet opdagen tijdens de zitting. De man reageerde ook niet op onze brieven waarin Unia hem vroeg om rond de tafel te gaan zitten. Wie niet horen wil, moet voelen”, vervolgt Keytsman. Unia wil wel nog steeds praten met de man. Bij hen klinkt het dat een mentaliteitsverandering op lange termijn alleen kan gebeuren wanneer beide partijen met elkaar aan tafel zitten.