Hangt het van het Gentse stadsbestuur af, dan komt er binnenkort een nieuw artikel in het Gentse politiereglement. Dat artikel zou bepalen dat iedereen die een bevel van de burgemeester negeert, kans maakt op een GAS-boete van maximum 350 euro. Volgens het Nieuwsblad moet de nieuwe bepaling van het politiereglement als een stok achter de deur functioneren voor cafés die niet willen sluiten.

Heeft de gemeenteraad er geen bezwaar tegen, dan verschijnt er eind deze maand een nieuwe bepaling in het Gentse politiereglement. Deze nieuwe regel zorgt ervoor dat wie een bevel van de burgemeester negeert, mogelijks 350 euro moet ophoesten. Bij deze nieuwe regel vallen echter wel wat vragen te stellen. Zo kan men dit artikel ook gebruiken om – in het geval een betoging werd geweigerd – betogers die toch komen opdagen, te sanctioneren.

Drugscafés en prostitutiebars

Het huidige stadsbestuur verwacht veel van deze nieuwe bepaling. Zo zijn er volgens Termont en co “weinig tot geen daadkrachtige bestuurlijke instrumenten die de ongehoorzaamheid van de burger efficiënt kunnen sanctioneren”.

De nieuwe bepaling is grotendeels gericht tegen drugscafés en prostitutiebars, zo weet het Nieuwsblad. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) zoekt immers naar een stok achter de deur om etablissementen die een sluitingsbevel hebben gekregen dit te doen naleven. Negeren de handelszaken dit sluitingsbevel, dan kunnen de gemeentelijke diensten een boete uitschrijven.

Vooralsnog kan Termont alleen maar naar de rechtbank stappen. Echt efficiënt verloopt dit evenwel niet. Zo probeerde Termont in 2015 enkele bars in de prostitutiewijk te laten sluiten. De uitbaters trokken zich hier echter niets van aan. Het gevolg? De stad stapte naar de rechtbank en wacht nog steeds op een definitieve uitspraak.