Paus Franciscus is vandaag niet de enige met een paasboodschap. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat vandaag van zich horen. In zijn boodschap wil hij even stil staan bij het lot van de vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Dat schrijft Belga.

Via zijn officiële Facebookpagina deelde Francken zijn boodschap. Hij noemt Pasen het ideale moment om na te denken over verschillende christelijke minderheidsgroepen in het Midden-Oosten. Hij wil ook aandacht voor de Koptische christenen in Egypte die het mikpunt blijven van haat en aanslagen door moslimextremisten. Vorig jaar kwamen daar op Palmzondag nog 43 Koptische christenen om het leven in Alexandrië en Tanta. Europa moet de Egyptische overheid voluit ondersteunen bij het beschermen van de christelijke minderheid tegen islamistische terreur”, zegt Francken.

De christenen in Syrië hebben het volgens hem nog moeilijker: “In de gebieden die onder overheidscontrole staan worden de christenen beschermd door het leger, maar ook daar kunnen sektarische aanslagen door moslimterroristen niet voorkomen worden. Sommige christelijke steden, zoals Muhradah, liggen vlakbij de frontlijn en worden daarom willekeurig bestookt met mortieren vanuit rebellengebied. Daar vieren de christenen het paasfeest vandaag in de schuilkelders.”

De bescherming van het Syrische leger reikt volgens Francken niet ver genoeg. Alleen christenen in het westen van het land worden beschermd, in het noorden en het oosten regeert er “anarchie en moslimfundamentalisme”. Die gebieden zijn de thuishavens van het Assyrische christendom, waarvan de leden op de vlucht zijn voor het geweld dat tegen hen gepleegd wordt.

Francken noemt het zijn plicht om binnen de mogelijkheden van de regering een inspanning te doen voor de christenen in Syrië. Hij gaat verder: “In 2015, toen de oorlog op zijn hoogtepunt was, konden wij 244 christenen redden uit Aleppo, dat toen vrijwel omsingeld was door fundamentalistische moslimrebellen van het al-Nusrafront. Vandaag hebben we in totaal al 903 Syrische christenen kunnen redden, met focus op de Assyrische gemeenschappen uit het verwoeste oosten van het land.”

De verschillende Vlaamse, Brusselse en Waalse parochies die vrijwillig opvang zoeken en bieden voor deze christenen noemt Francken “een lichtpunt in een wereld met veel te veel duisternis”. Ook vorig jaar liet Francken weten hoeveel Syrische christenen een Belgisch visum kregen. Toen stond de teller nog op 620, vandaag zijn er al 903 christenen gered.

Geen religieuze discriminatie

De staatssecretaris zei in De Zondag: “Wie een visum wil, vraagt dat aan op onze ambassade in Beiroet, Libanon. Wij hanteren twee criteria; kwetsbaarheid en het hebben van een netwerk of familiale band in ons land. En uiteraard worden zij ook gescreend door verschillende veiligheidsdiensten.”

Francken vindt de nadruk leggen op christenen geen religieuze discriminatie, hij benadrukt ook dat er ook inspanningen zijn voor asielzoekers met een andere religieuze achtergrond: “Deze specifieke inspanning komt bovenop de bestaande inspanningen die we doen voor asielzoekers in het kader van het Europees spreidingsplan en de deal met Turkije. Dat gaat dan zowel over moslims, christenen als anderen.”