De afgelopen 3 jaar werden onder staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een recordaantal criminele illegalen ons land uitgezet. Dat stelt Francken op sociale media. Volgens Vlaams Belang moeten die cijfers wel in perspectief geplaatst worden, omdat het slechts “een klein luikje is van het totale terugkeerbeleid”, aldus Tom Van Grieken.

Sinds het aantreden van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), zijn het aantal uitwijzingen van criminele illegalen vanuit onze gevangenissen fors toegenomen, zo deelt Theo Francken mee op Facebook.

Focus op criminelen

Onder de vorige regering, waar Maggie De Block (Open Vld) bevoegd was voor Asiel en Migratie, werden van 2012 tot en met 2014 respectievelijk 378, 629 en 625 criminele illegalen teruggestuurd. In 2015, het eerste jaar onder het bewind van de nieuwe regering dus, nam dat aantal fors tot tot 1.437 uitwijzingen. In 2016 werden 1.595 criminele illegalen uitgezet en vorig jaar waren dat er 1.622.

Die toename is te wijten aan de focus van deze regering op een strenge aanpak van criminelen en illegalen in onze gevangenissen, zo stelt Nele De Martelaere, woordvoerster van Theo Francken, aan SCEPTR. “We zijn hard voor zij die misbruik maken van onze gastvrijheid. Een bewuste beleidskeuze of door foute beleidskeuzes uit het verleden werden wij geconfronteerd met de laagste capaciteit in gesloten centra sinds decennia”, klinkt het. “Wij hebben tijdens de crisis niet alleen ingezet op meer middelen voor opvang die toen nodig was maar ook sterk ingezet op meer terugkeercapaciteit en terugkeermiddelen.”

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/FranckenTheo/status/983588113619603457

“Slechts een klein luikje”

Die cijfers moeten wel in perspectief geplaatst worden, zo vindt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Vanaf het jaar 2015 namen het aantal asielzoekers, en dus ook het aantal illegalen in België immers fors toe. Zo waren er in 2014 nog 17.213 inschrijvingen van asielzoekers in ons land, in 2015 waren dat er 44.760. Een toename van 160%. “Bovendien zijn net als onder de vorige regering nog steeds 1 op 3 gevangenen illegaal”, aldus Van Grieken aan SCEPTR.

Daarnaast verwijt Van Grieken Francken ervan selectief om te gaan met de cijfers die hij deelt op sociale media. “De repatriëring van criminele illegalen is slechts een klein luikje van het totale terugkeerbeleid”, aldus Van Grieken. Hij verwijst daarbij bijvoorbeeld naar het feit dat 4 op 5 uitwijzingsbevelen voor illegalen niet uitgevoerd worden. “Waardoor het leger illegalen – vandaag goed voor om en bij de 200.000 mensen – fors blijft aangroeien.”

“Wij hoopten op net iets meer ambitie van een staatssecretaris die zichzelf graag het label ‘kordaat’ toekent”

“Ook de cijfers van de repatriëring van ‘criminele vreemdelingen’ (niet illegaal) worden opvallend verzwegen”, aldus Van Grieken. Zo zou amper 1 op 70 criminele vreemdelingen worden teruggestuurd, dat blijkt uit cijfers die Filip Dewinter (Vlaams Belang) bemachtigde bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Wij hoopten op net iets meer ambitie van een staatssecretaris die zichzelf graag het label ‘kordaat’ toekent.”

Volgens Theo Francken kunnen uitwijzingsbevelen nu eenmaal niet allemaal opgevolgd worden, en ligt de schuld van die slechte cijfers bij de vorige regering. “Aangezien de plaatsen in centra beperkt zijn, is het onmogelijk om elk BGV (bevel om grondgebied te verlaten, nvdr.) op te volgen”, stelt De Martelaere. “Bovendien zijn bepaalde categorieën, moeilijk tot onmogelijk gedwongen te repatriëren. Denk maar aan transitmigranten uit bepaalde regio’s, bijvoorbeeld Eritrea, Syrië, …  die hier geen asiel willen aanvragen.”