Gisteren liep Catherine Moureaux, Brussels parlementslid voor de PS en dochter van Philippe Moureaux, op Twitter een blauwtje op. Impliciet verweet ze staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), een racist te zijn. De reden? Een Kameroense ‘toerist’ belandde in een gesloten centrum. Volgens Moureaux zou dat niet het geval zijn, mocht het gaan om een Japanse toerist. De socialiste vergat daarbij echter dat Japan in tegenstelling tot Kameroen tot de visumvrije landen behoort.

Het verhaal van de Kameroense ‘toeriste’ Rachel M, was voor Moureaux de steen des aanstoots. Deze Kameroense reisde volgens de RTBF naar België af om haar familieleden te bezoeken. Bij haar aankomst in Zaventem werd ze door de federale politie gecontroleerd. Bij deze controle liet ze op haar smartphone haar hotelreservatie zien.

Daaropvolgend verifieerde de politieman de reservatie van de Kameroense toeriste. Wat bleek echter? Net voordat de dame naar België was afgereisd had ze haar reservatie geannuleerd. Bovendien dekte haar hotelreservatie niet alle dagen dat ze in België verbleef. Ook kon ze geen enkele toeristische attractie opnoemen. Het gevolg? De Kameroense ‘toeriste’ werd de toegang tot het grondgebied ontzegd en belandde in een gesloten centrum.

“Raciste”

Een Franstalige journalist was kennelijk onder de indruk van het verhaal en vroeg zich op Twitter af of we vanaf nu een cultureel examen gaan invoeren voor iedereen die op vakantie vertrekt. Geconfronteerd met deze tweet hekelde Moureaux “het surrealisme” van Theo Francken. De tweet sloot ze af met de hashtag “wij zijn geen racisten”.

De staatssecretaris kaatste de bal direct terug naar Moureaux. “Dezelfde standaardvragen voor toeristen als onder de regering van uw voorzitter Elio Di Rupo, stelde Francken. “Di Rupo racist, uw dienaar dubbele racist, iedereen racist”. Moureaux schoot echter in het verweer en vroeg hoeveel Japanners of Amerikanen al waren opgesloten op basis van het niet correct beantwoorden van standaardvragen. “Dat zijn visumvrije landen. Oh help. Nog wat studeren mevrouw”, sneerde Francken.

“Me eerst uitmaken voor racist en om dat te motiveren visumvrije landen VS en Japan vergelijken met visumplichtig land als Kameroen, de PS kan en mag dat. Wat een afgang voor deze fille-á-papa”, tweette de staatssecretaris daaropvolgend.