De fiscus gaat bijzonder streng te werk. Dat blijkt uit honderden dossiers die het deurwaardersplatform MyTrustO verzamelde. De fiscus weigert veel meer afbetalingsplannen dan voorheen en men stuurt fiscale schuldenaren sneller wandelen naar het OCMW. Nochtans leveren die oplossingen minder op voor de schatkist. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om miljoenen euro’s misgelopen inkomsten.

De fiscus springt “roekeloos” streng om met burgers die hun belastingen niet tijdig kunnen betalen. Dat vindt MyTrustO, een deurwaardersplatform. Elk afbetalingsplan boven de twaalf maanden wordt geweigerd en betalingen krijgen sinds een jaar of twee een strikte deadline. Nochtans zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in februari nog dat afbetalingstermijnen van 12 maanden niet strik gehanteerd mogen worden.

Niets boven 12 maanden

Uit de verslaggeving van Het Laatste Nieuws blijkt dat zelfs beloftes om op 18 of 24 maanden belastingschulden te lossen, geweigerd worden. Mensen in zo’n situaties worden dan naar een advocaat of het OCMW gestuurd. Het gevolg is dat men daar dan maar een collectieve schuldenregeling moet aangaan. Maar zoiets brengt ironisch genoeg iets minder op voor de schatkist dan dat het geval zou zijn bij reguliere afbetalingen.

Bovendien is naar het OCMW stappen voor velen een ingrijpend gegeven. “De fiscus stort mensen in de armoede en loopt miljoenen euro inkomsten mis”, klaagt MyTrustO aan, samen met vzw SAM. Dat is een kenniscentrum die de schulden van de OCMW’s bijhoudt. De verschillende overheidsdiensten lijken zelfs elkaar tegen te werken. De dienst Fiscale Bemiddeling van de overheid laat het volgende optekenen in Het Laatste Nieuws“Wij stellen vast dat de dienst Invordering onze voorstellen voor afbetalingsplannen zelden aanvaarden.” MyTrustO vraagt dat de politiek ingrijpt nu lijkt dat de fiscus een rebelse koers vaart.

Eind vorige maand raakte nog bekend elke fiscus-agent quota opgelegd krijgt. Sinds vorig jaar moet elke belastingambtenaar 125.000 euro per semester ophalen. Dat komt neer op een kwart miljoen euro per jaar. De doelstellingen kregen echter direct kritiek. “Wat als u op het einde van het jaar wordt gecontroleerd door een controleur die zijn cijfer nog moet halen? Controleurs targets laten halen leidt tot chantage en manipulatie. Fiscale controle moet gericht zijn op de juiste toepassing van de wet“, zo tweette fiscale expert Michel Maus.