In Finland wordt een experiment waarbij een groep werklozen een gegarandeerd basisinkomen krijgt stopgezet. Eind 2019 komt er een einde aan het project. Dit jaar zou het experiment normaal uitgebreid worden naar niet-werklozen, maar dat idee gaat dus niet door. Dat schrijft Svenska Dagbladet

De Finse regering kondigde aan dat het experiment over een basisinkomen beëindigd zal worden en dat de sociale voorzieningen op een andere manier georganiseerd zullen worden. Het experiment startte vorig jaar wanneer 2.000 werklozen geselecteerd werden voor een basisinkomen van 560 euro per maand. De inkomens waren belastingvrij en er werd verder ook niets van de werklozen verwacht. De regering wou proberen om mensen die geen werk hebben, meer naar de arbeidsmarkt te lokken.

Het proefproject zou twee jaar duren. Daarna zou het, mits een goede evaluatie, verder uitgebreid worden naar niet-werklozen. Miska Simanainen, onderzoeker van de Finse sociale zekerheid, vind het teleurstellen dat dit niet gebeurde: “Het experiment heeft niet lang genoeg geduurd om definitieve conclusies te trekken.” 

Finland gooit het over een andere boeg zegt Simanainen: “In deze nieuwe visie wordt niet langer van een basisinkomen uitgegaan.” Volgens hem werkt het land nu met een activeringsmodel waarbij werkzoekenden verplicht worden om binnen de drie maanden minstens 18 uur per week te werken of aan een opleiding te beginnen. Peterri Orpo, Fins minister van Financiën, denkt al aan een vervangproject waarbij mensen die het financieel moeilijker hebben gesteund worden bij de kosten van hun levensonderhoud.