Zaterdagavond werden bij een feministische betoging in Brussel een 70-tal personen opgepakt door de politie. De betogers zelf spreken schande van het optreden van de openbare macht. “We kunnen enkel vaststellen dat de staat en de Brusselse overheden niet aanvaarden dat mensen betogen, opkomen voor hun eisen zonder ‘toestemming’ en zonder te ‘onderhandelen”, citeert BELGA een van de deelnemers. Verder zou de Brusselse politie er een “transfobe logica” op nahouden.

Het is niet de eerste keer dat er in Brussel een ‘Reclaim the Night’-betoging doorgaat. De vorige keer dat deze doorging, in 2017, verliep deze alles behalve vlekkeloos. Om die reden kreeg de betoging van vorige zaterdag dan ook geen toestemming. Dit verhinderde een groepje van zo’n 70 mensen echter niet om toch te komen opdagen. “Wij menen dat we het recht hebben in grote getallen aanwezig te zijn in de straat. Over onze vrijheid valt niet te onderhandelen”, citeert BELGA een van de betogers.

De Brusselse politie dacht daar kennelijk anders over. Toen de betogers aan hun optocht begonnen werden ze door de politie ingesloten in de Sint-Katelijnestraat. Omdat er volgens commissaris Olivier Slosse niet met de betogers te praten viel, “ging de politie over op bestuurlijke arrestaties”.

“Transfobe logica”

Het optreden van de politie schoot verschillende betogers echter in het verkeerde keelgat. “Robocops met schilden dreven ons samen terwijl de politie herashekken met doeken gebruikte om ons aan het zicht te onttrekken. Nadien werden we één voor één op brutale wijze uit de groep gehaald, op de grond gegooid, bij het haar getrokken, gefouilleerd en geboeid”, vertelt een deelnemer aan BELGA.

Ook in de politiekazerne van Etterbeek, waar de betogers naartoe werden gebracht, maakte de politie zich niet populair. “We werden opgesplitst in twee groepen van ‘mannen’ en ‘vrouwen’, volgens de binaire en transfobe logica van de politie”, hekelt een deelnemer tegenover BELGA de politionele aanpak.