De voormalige voorzitter van het rechts-nationalistische UKIP, Nigel Farage, heeft zich op zijn LBC-radioprogramma uitgesproken tegen een Westerse interventie in Syrië van Bashar Al-Assad. Na de chemische aanval in Oost-Ghouta vorige week, wordt het meer en meer waarschijnlijk dat Amerika en haar bondgenoten de overheid van Bashar Al-Assad zullen aanvallen, wellicht met kruisraketten. Maar Farage waarschuwt voor “chaos, instabiliteit en, wie kan het zeggen, misschien een kans voor [IS] om hun krachten herop te bouwen” indien het tot een grootse aanval komt.

“Ik weet niet of Assad al dan niet deze chemische wapens heeft gebruikt. Ik weet niet waarom hij dat zou doen, gezien hij de oorlog aan het winnen is, maar misschien was het wel degelijk hem”, zo liet Brexiteer Farage zich uit over de chemische aanval vorige week die minstens 150 doden zou gemaakt hebben. Maar zelfs als het Assad was, zou het VK beter niet participeren in militaire vergeldingsacties tegen de Syrische overheid, vindt Farage. Dit omdat het meer slechts dan goeds zou veroorzaken.

“Moreel gelijk is niet genoeg”

Farage noemt Assad een “bad buy” of een slechterik, maar illustreert dat het eigen morele gelijk geen afdoende reden is voor oorlog. “We mogen misschien wel denken dat [een interventie] het juiste ding om te doen is omwille van de verschrikkelijke en afschuwelijke dingen dat [Assad] gedaan heeft, maar stel jezelf de vraag: Wat komt hierna?”

Ook Amerikaans president Donald Trump (Rep.) werd aangesproken door de voormalige UKIP-leider. Trump sprak afgelopen dagen felle taal jegens Rusland en Syrië en dreigde dat “[de raketten] komen”. Maar “zelfs als we een VN-resolutie zouden krijgen, zou ik zeer, zeer bedachtzaam zijn over dit. Wat trachten we op de langere termijn te bereiken?”, zo stelt Farage verder.

Een van de slechtse BuZa-beslissingen ooit

Farage trekt parallelen met de Westerse interventies in Irak en Libië, die volgens de huidige radio-presentator desastreus bleken te zijn. “Dit is hetzelfde Britse establishment dat bijeenkwam en een redelijk grote consensus vormde over Irak”, sneert Farage. “Het ging over regimeverandering, en het ging nooit echt over massavernietigingswapens. Ik wed dat [Brits oud-premier] Tony Blair het betreurt dat hij ooit dat argument maakte”.

En inzake Libië “stond niemand in het parlement er bij stil dat het een slecht idee was om Libië aan te vallen. Ik dacht destijds dat het een van de slechtste Buitenlandse Zaken-beslissingen ooit genomen was en dat zei ik ook toen”, zo vervolgt Farage zijn betoog. “Ongetwijfeld hebben we Libië een veel ergere plek gemaakt dan dat het was onder Qadhafi.”