Europol haalde deze week door een grote internationale politieactie enkele propagandasites van terreurgroep IS offline. Ook landen van buiten Europa deden er aan mee. De actie is een grote klap voor Islamitische Staat. Dat schrijft VRT NWS.

Het federaal parket meldt dat onder meer België, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Roemenië, Canada en de Verenigde Staten deelnamen aan de actie. Het doel was om de propagandamachine van IS aanzienlijk te verzwakken. Volgens Rob Wainwright van Europol is dat ook gelukt: “Met deze operatie hebben we een groot gat geslagen in de capaciteit van IS om online propaganda te verspreiden en jonge mensen in Europa te radicaliseren.” 

De servers van onder meer het IS-persbureau Amaq werden aangevallen door ze buiten werking te stellen of in beslag te nemen. Speurders van de coalitie probeerden ook de administrators van de servers te identificeren om ze te kunnen arresteren. In Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten was de actie een succes. Daar werden enkele servers in beslag genomen. In België wordt het onderzoek samen met de federale politie in Gent gevoerd.

Eerder werd in 2016 ook al actie ondernomen tegen IS-propaganda. Als tegenreactie zette IS een beter en ingewikkelder systeem online. Vorig jaar viel de Spaanse politie, samen met Europol en de VS, dat nieuwe systeem aan. Hierdoor werden toen 100 terroristen geïdentificeerd. Europees commissaris Julian King vindt de actie van dit jaar een nieuw succes in de strijd tegen IS: “Dit toont aan dat door samen te werken, we deze giftige propaganda van IS, die gebruikt is om vele recente terreuraanslagen in Europa op te eisen, kunnen doen verdwijnen.”