De partij van Frans president Emmanuel Macron, La République en Marche! (LREM), heeft een omstreden wet gestemd in het parlement. De wet maakt het eenvoudiger om economische migranten uit te zetten en verdubbelt de maximale detentietijd van migranten tot 90 dagen. Bovendien wordt de deadline voor asielzoekers om hun asielaanvraag in te dienen verkort. Linkse partijen en groepen zijn kwaad en verontwaardigd, maar de rechtse oppositiepartij van Marine Le Pen, Front National, vindt de nieuwe wetgeving dan weer niet verregaand genoeg.

Er ging 61 uur debat vooraf aan de wettekst die normaliter vrijdag moest gestemd worden, maar pas dit weekend werd afgerond. Uiteindelijk zouden 228 parlementsleden voor de wettekst stemmen, met 139 tegenstemmen en 24 onthoudingen. De partij van Macron (LREM) zou de wet grotendeels steunen, maar niet iedereen in de nieuwe politieke formatie bleek voorstander te zijn. Parlementslid Jean-Michel Clement liet reeds weten LREM te verlaten naar aanleiding van de wet.

90 dagen detentietijd voor migranten

De grootste moeilijkheid lag bij de voorgestelde verdubbelde maximale detentietijd voor migranten. Migranten – kinderen incluis – kunnen immers binnenkort 90 dagen in detentie gehouden worden. “Niets rechtvaardigt het opsluiten van een kind”, liet de socialist Herve Saulignac optekenen door France 24. De meerderheid vindt de wet echter “evenwichtig” en bevorderend voor “beter gecontroleerde” immigratie, aldus Binnenlandminister Gérard Collomb.

De deadline voor asielzoekers om hun aanvraag in te dienen wordt ingekort van 120 dagen naar 90. Indien dit niet lukt heeft men twee weken de tijd om een beroep in te dienen. De regering zal ook een inspanning leveren en halveert de wachttijd tot een uitspraak in een asieldossier tot 6 maanden. Aanvaarde vluchtelingen zullen extra hulp om te integreren verkrijgen zoals betere werktoegang en lessen Frans.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Linkse ngo’s zoals Amnesty International bekritiseren de wettekst en noemen de maatregelen “gevaarlijk” voor migranten en asielzoekers. De wet zou “[falen] om de verschillende uitdagingen die migranten en asielzoekers in Frankrijk hebben [te] adresseren”, aldus Cécile Coudriouv, voorzitter van Amnesty International Frankrijk.