De Duitse openbare aanklagers vragen de uitlevering van de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont aan Spanje. Puigdemont werd vorige week in Duitsland gearresteerd.

De openbare aanklagers in Sleeswijk hebben vanmorgen aangekondigd dat zij hebben verzocht dat Carles Puigdemont wordt gearresteerd met het oog op uitlevering, na wat zij een “grondig onderzoek” van het Europees arrestatiebevel dat door Spanje werd uitgevaardigd noemden.

“Rebellie”

De voormalige Catalaanse president zit vast in een gevangenis in Neumünster sinds hij op 25 maart werd opgepakt, niet lang nadat hij de Deense grens met Duitsland was overgestoken. Puigdemont leefde sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in ballingschap in België, maar verliet ons land vorige maand om een reeks lezingen te geven in Finland. Spanje vraagt de uitlevering van Puigdemont op gronde van beschuldiging van misbruik van overheidsgelden in verband met de onafhankelijkheidsverklaring, alsook “rebellie” door het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum.

Om uitlevering mogelijk te maken moet de aanklacht die aan de grondslag licht voor het arrestatiebevel in Spanje, ook als een misdaad worden gezien volgens het Duitse strafrecht. Daar ligt in Duitsland het grootste discussiepunt. De aanklacht “rebellie” maakt immers sinds de jaren zestig geen deel meer uit van het Duitse strafrechtelijke wetboek. De openbare aanklager gelooft evenwel dat rebellie in het Duitse recht gelijkgesteld kan worden met hoogverraad, wat wel nog deel uitmaakt van het Duitse strafrecht. De rechtbank van Sleeswijk-Holstein zal waarschijnlijk verscheidene dagen nodig hebben om te beslissen of Puigdemont al dan niet uitgeleverd zal worden.

Geen Duits veto

De advocaten van Puigdemont hebben beroep aangetekend en de Duitse regering aangespoord in te grijpen in deze zaak, door te verwijzen naar de “politieke dimensie” ervan. In het beroep wordt gesteld dat de aanklacht van rebellie, waar in Spanje een celstraf tot wel 30 jaar opstaat, ongerechtvaardigd was, aangezien er voor het onafhankelijkheidsreferendum slechts geïsoleerde gevallen van geweld hebben plaatsgevonden.

De regering van Angela Merkel zou echter al besloten hebben geen veto uit te spreken over een besluit van de rechterlijke macht. “Spanje is een democratische rechtsstaat”, zei de woordvoerder van de bondskanselier, Steffen Seibert, vorige week. “Het blijft de overtuiging van de Duitse regering dat een oplossing voor dit Catalaanse conflict moet worden gevonden binnen de wettelijke en grondwettelijke orde van Spanje.”