Volgens minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), komt er binnen dit en drie jaar een proces over de Bende van Nijvel. “De mensen die op het dossier zitten, werken daar nu dag en nacht voor”, stelde de minister tegenover VTM NIEUWS. Dit impliceert volgens meester Jef Vermassen, die de belangen van Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen behartigt, dat er binnen het jaar nog arrestaties moeten volgen.

De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor een serie van brutale overvallen tussen 1982 en 1985. Hierbij vielen in totaal 28 doden. Bij de laatste overval in 1985 op een Delhaize-winkel in Aalst vielen maar liefst 8 dodelijke slachtoffers. De winkelketen looft nog steeds een beloning uit voor gouden tips in het dossier. Lange tijd leek het onderzoek echter uit te doven. Daar bracht de familie van voormalig rijkswachter Chris Bonkoffsky echter verandering in. Zo zou de Bonkoffsky tegenover zijn broer hebben bekend dat hij ‘de Reus’ zou zijn geweest.

Justitie past het 'follow the money'- principe toe. Diensten bevriezen rekeningen wanneer er bijvoorbeeld een vermoeden…

Publiée par Koen Geens sur dimanche 29 avril 2018

Geens: “Beste mensen zitten op het dossier”

Hoewel dit deze week door gerechtelijke bronnen tegenover Het Laatste Nieuws werd tegengesproken, komt er volgens Geens binnen dit en drie jaar een proces. Veel kan de minister er echter niet over zeggen. “Het federaal parket dringt aan op stilte”, stelt de minister. “Mensen zouden kunnen denken dat het dan over een doofpotoperatie gaat. Ik kan hen geruststellen: er is de afgelopen tien jaar nooit zo hard gewerkt op het Bendedossier als nu. De beste mensen zitten op het dossier”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS.

Dit stilzwijgen van het parket is volgens de minister een goed teken.“Men mag dat van mij aannemen: het feit dat men aandringt op stilte, is een goed teken. Eerder dan een slecht teken”, aldus Geens tegenover VTM NIEUWS. Of de speurders al schuldigen kennen, wou de minister niet zeggen.

Vermassen: “Er moeten arrestaties volgen”

Komt er binnen drie jaar een proces, dan impliceert dit volgens Vermassen dat er binnen het jaar nog arrestaties volgen. “Anders kan er binnen drie jaar nooit een proces zijn”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS.