In Mali hebben islamistische militanten vermomd als VN-blauwhelmen op zaterdag twee zelfmoordaanslagen met auto’s gepleegd en tientallen raketten afgevuurd op militaire basissen van Frankrijk en de Verenigde Naties, nabij Timboektoe. Er viel één dode en er vielen ook verschillende gewonden.

De missie van de Verenigde Naties bevestigde dat een blauwhelm bij de aanval was omgekomen. Volgens de Malinese regering zouden er ook tien Franse soldaten gewond geraakt zijn. “Terroristen die blauwe helmen droegen probeerden met twee auto’s, beladen met explosieven, waaronder een in de kleuren van het Malinese leger en een andere met ‘VN’ erop geschilderd, de kampen te infiltreren”, luidde het in een verklaring van de Malinese regering. “De situatie is nu onder controle.”

Ambitieuze aanval

De VN-vredesmissies en de Franse strijdkrachten die in Noord-Mali zijn gestationeerd, werden het afgelopen jaar bijna constant aangevallen door zeer vastberaden en goed bewapende jihadisten. Maar zelfs naar de normen van de voorgaande aanvallen was de poging van afgelopen weekend, om twee basissen tegelijk binnen te dringen, ambitieus te noemen.

“MINUSMA bevestigt een significante complexe aanval op het kamp in Timboektoe. Mortieren, uitwisseling van schoten, zelfmoordaanval met een voertuig”, tweette de missie. “Bij een uitwisseling van geweervuur werd één blauwhelm gedood.”

Mali dodelijkste vredeshandhavingsoperatie ter wereld

Tot nu toe zouden er sinds 2013 162 in Mali gestationeerde mensen zijn gedood, wat het ‘s werelds dodelijkste vredeshandhavingsoperatie tot nu toe maakt. In 2013 greep Frankrijk in om de jihadisten, die een jaar daarvoor de Toeareg-opstand hadden gekaapt, terug te dringen. Momenteel verblijven er nog zo’n 4.000 Franse troepen in Mali.  Een vredesakkoord dat in 2015 werd ondertekend door de Malinese regering en separatistische groeperingen heeft geen einde gemaakt aan het jihadistisch geweld in Noord-Mali.