Aron Berger, een ultraorthodoxe jood, zou volgens Joods Actueel de negende plaats van de Antwerpse CD&V-lijst krijgen. Op zich niets bijzonders ware het niet dat de man vrouwen geen hand wil geven. Hoewel Michael Freilich naar eigen zeggen geen conflict ziet met het principe van de gelijkheid tussen man en vrouw, reageert de politiek afkeurend. Ook binnen CD&V klinkt er kritiek op de beslissing van de Antwerpse afdeling. “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V”, stelt CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert fors.

Berger is niet de eerste joodse kandidaat op de Antwerpse CD&V-lijst. Eerder raakte al bekend dat de populaire rabbijn Aaron Malinsky de lijst van lijsttrekker Kris Peeters steunt. Deze aankondiging veroorzaakte ook een kleine storm van kritiek. In het verleden had de rabbijn immers gesteld dat het “ondenkbaar” is dat zijn zoon homoseksueel zou zijn. Dit verklaarde hij aan de hand van hun ‘alternatieve’ opvoeding. Zo komen volgens hem joodse jongeren niet in verleiding omdat ze niet naar discotheken gaan. Later bood Malinsky zijn excuses aan bij de holebigemeenschap.

Berger: “Ik ben blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging”

De storm die eerder over Malinsky trok, steekt schril af tegen de kritiek die Berger – en bij uitbreiding CD&V – nu krijgt. De reden? De antwoorden die de CD&V-kandidaat gaf op de vragen van Joods Actueel. Zo blijft hij er naar eigen zeggen bij “dat ritueel joods slachten moet worden toegelaten”. Daarnaast zou hij een andere vrouw geen hand geven. “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof”, stelde Berger daarover tegen Joods Actueel. “Ik zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame.”

“Ik ben blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging. Ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie“, verduidelijkt hij zijn keuze. “Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Interne en externe kritiek

De felste kritiek op de overtuiging van Berger komt vanuit liberale hoek. “De gelijkheid van vrouw en man gaat boven élk geloof. Zonder onderscheid”, tweet Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Daar hebben we voor gevochten, daar komen we samen voor op. Mannen en vrouwen werken hier samen, leven hier samen, sporten hier samen, nemen hier samen de bus én schudden elkaar de hand”. Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo formuleert stevige kritiek op Twitter. “Man en vrouw zijn gelijk. Als we een hand (of een zoen) geven. Of op de bus zitten. Heeft niks met religie te maken, maar wel met gelijkheid”, aldus de liberale minister.

Ook binnen CD&V is niet iedereen het eens over de kandidaatstelling van Berger. “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij”, klinkt het fors bij CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert. De christendemocraat gaat op die manier (wederom) in tegen de lijn van zijn partij. Kopstuk Kris Peeters beslist immers als Antwerps lijsttrekker over de samenstelling van de kieslijst. Verder respecteert volgens Peeters “elke kandidaat op de lijst [de] gelijke positie van man en vrouw”.

(Lees verder onder de tweet.)

De strijd om de joodse stem

Tot voor kort mengden vooral Open Vld en N-VA zich in de strijd om de joodse stem. Dat deze van belang kan zijn, bewezen de liberalen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hoewel Open Vld op amper 5,5 procent van de stemmen kon rekenen, smeerden een groot aantal joodse stemmers zalf op de blauwe wonde. Zo raakte bijvoorbeeld schepen Claude Marinower – als gevolg van de joodse voorkeursstemmen – vanop de vierde plaats verkozen. Samuel Markowitz haalde op de districtsraadslijst dan weer meer stemmen dan lijsttrekker Willem-Frederik Schiltz.

Voor Open Vld zijn er echter kapers op de kust. Naast het feit dat N-VA-burgemeester Bart De Wever goede contacten heeft met de Joodse gemeenschap in Antwerpen, vertrok Ludo Van Campenhout van de liberalen naar de N-VA. Dat Van Campenhout goede relaties heeft met de joodse gemeenschap in Antwerpen staat buiten kijf. Kort nadat Amerikaans president Donald Tump de ambassade in Israël verhuisde van Tel Aviv naar Jeruzalem, schaarde schepen Van Campenhout zich achter deze beslissing. “Als ik nu in Jeruzalem was zou ik meevieren”, stelde hij daarover tegen Joods Actueel.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoewel er op de uitspraken van Van Campenhout felle kritiek kwam, deed staatssecretaris De Backer (Open Vld) vorige maand soortgelijke uitspraken. Zo stelde hij tegenover Joods Actueel dat het buiten kijf staat dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. “Dat is duidelijk: punt. Daar is geen discussie over. Alleen zit je op dit ogenblik in een politieke context en Europa ziet Jeruzalem als deel van de onderhandelingen voor een tweestatenoplossing”.

Voor Open Vld en N-VA zijn er echter kapers op de kust. CD&V begint zich met het aantrekken van rabbijn Aaron Malinsky en nu ook Berger te mengen in de strijd om de joodse stem.

Controverse of niet: CD&V laat radicale jood niet vallen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/