Afgelopen weekeinde gingen de VS, Frankrijk en het VK over tot een militaire vergeldingsaanval in Syrië. Dit als reactie op een gifgasaanval eerder deze maand tegen Syrische rebellen in Oost-Ghouta. Deze werd mogelijk door de Syrische president Bashar al-Assad werd uitgevoerd. Maar de Westerse aanval is niet zonder controverse. Critici wijzen op het gebrek aan bewijs ten laste van Assad en de risico’s op gevaarlijke escalatie. Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) klaagt tevens de Westerse hypocrisie aan op Radio 1. “Het Turkse leger, in de strijd tegen de Koerden, [heeft wellicht] ook gifwapens gebruikt. Hebt u daar ooit vergeldingsacties van de VN of van Europa gezien?”

Het Vlaams Belang is bijzonder kritisch over de nieuwste Westerse interventie in het Midden-Oosten. “Het Westen trekt ten aanval zonder mandaat van de Verenigde Naties (VN), zonder goedkeuring van hun parlementen en, het belangrijkste, zonder enig relevant bewijs […]”, zo verklaart Dewinter op Radio 1. “Men [valt aan] terwijl het team van de VN aan hun onderzoek ter plaatse nog moet beginnen. Dit is een strategie die mij heel erg gevaarlijk lijkt en tot escalatie kan leiden. Zeker nu Rusland en Iran uitdrukkelijk Syrië, president Assad en zijn regime steunen.”

Dewinter: Turkije pleegt ook chemische oorlogsmisdaden

“Dit is een vuile oorlog. Sluit ik uit dat Assad ooit gifgas heeft gebruikt? Nee, dat doe ik niet. […] Ik zeg alleen dat we voorzichtig moeten handelen”, zo beargumenteert de rechtse politicus. Dewinter haalt verder aan dat Amerikaans Defensieminister James Mattis in februari nog verkondigde dat er “geen enkel bewijs” was voor het Syrisch gebruik van saringas een jaar geleden. Ook toen leidde dit tot een Amerikaanse raketaanval tegen het Syrische leger.

Het buitenlands beleid van het Westen en Turkije krijgen tevens een veeg uit de pan. “[We mogen niet met] twee maten en twee gewichten meten. […] Het Turkse leger, in de strijd tegen de Koerden, [heeft wellicht] ook gifwapens gebruikt. Hebt u daar ooit vergeldingsacties van de VN of van Europa gezien? Neen, op geen enkel moment. Het is dus ook […] hypocrisie”.

“Slaafs aan handje van VS”

De Winter roept ten slotte op tot meer diplomatie en eigen soevereiniteit. “De oorlogsretoriek van het Westen tegen Rusland en [Russisch president Vladimir] Poetin – want daar gaat het om – moet stoppen”, zo vertelt de Vlaams Belang’er die een aantal keren op bezoek was bij Assad. “Die leidt nergens toe. Niet voor Europa en zeker niet voor een klein land als België. [De huidige Belgische steun voor de vergeldingsactie is] alles behalve verantwoordelijk. Onze premier [Charles] Michel en onze regering – N-VA incluis – lopen weer slaafs aan het handje van de Verenigde Staten zonder zelf een eigen mening, inbreng of strategie te ontwikkelen die óns land ten bate komt”.

“Kijk, Assad – hoe we het ook draaien of keren, een koorknaap zal het nooit zijn – heeft ongetwijfeld bloed aan de handen. Maar het is wel ‘the devil we know’ (de duivel die we kennen, red.)”, brengt Dewinter nog aan. “Hij is onze bondgenoot in de strijd tegen IS en Al Qaida. Het is niet Assad of zijn regime die hier aanslagen hebben gepleegd. In tegendeel, dat waren IS en Al Qaida en die bestrijdt [Assad]”.

Dewinter is niet de enige rechtse (ex-)politicus die sceptisch staat tegenover een Westerse aanval tegen Syrië en Assad. Zo vond de ex-voorzitter van UKIP, Nigel Farage, vorige week nog dat de aanval voor “chaos, instabiliteit en […] een kans voor [IS] om hun krachten herop te bouwen” kan zorgen.