In een open brief in De Morgen bijt de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, Marc Descheemaecker, van zich af. Eerder had sp.a-voorzitter John Crombez gesteld dat Descheemaecker, als N-VA-lid, de hetze tegen Tom Meeuws had opgepookt. “Waar jij een politieke afrekening in ziet, is in werkelijkheid een geval van gezonde bedrijfsvoering”, zegt hij over deze beschuldigingen.

Eerder deze week stelde Crombez tegenover Knack dat Descheemaecker Meeuws vanaf zijn aantreden bij De Lijn begon te achtervolgen. “Descheemaecker zei dat onlangs nog op de radio. Hij is daar zo trots op dat hij het zelf herhaalt. En dat gebeurt in opdracht van zijn partij“, aldus Crombez.

De voorzitter van de socialisten lanceerde ook een persoonlijke aanval op de bestuursvoorzitter. Zo zou er volgens Crombez “geen enkele overheidsmanager […] de Vlaamse belastingbetaler al zo veel geld [hebben] gekost als Marc Descheemaecker: niet alleen door de persoonlijke vergoedingen die hij opstrijkt, maar ook door zijn slechte prestaties bij de NMBS en De Lijn”.

In eigen boezem kijken

“Waar jij een politieke afrekening in ziet, is in werkelijkheid een geval van gezonde bedrijfsvoering”, schrijft Descheemaecker in zijn open brief. “Hoe zou De Lijn een bus- of trambestuurder kunnen vragen om de wetgeving inzake rusttijden of het verkeersreglement te respecteren als een directeur van de vervoersmaatschappij ongestraft ernstige overtredingen zou mogen begaan?”

Indien Crombez wil weten wie er achter de verschillende lekken zit, kan hij volgens Descheemaecker beter eens naar zijn eigen partij kijken. “Herinner je de gevleugelde woorden van een vroeger Antwerps socialist, Camille Huysmans: ‘De overtreffende trap van vijand: vijand, aartsvijand, politieke vriend'”, verwijst de bestuursvoorzitter naar het gerucht dat de ‘vijand’ in eigen (socialistische) rangen zit.

De splinter en de balk

De opmerking van Crombez dat “geen enkele overheidsmanager de Vlaamse belastingbetaler al zo veel geld [heeft] gekost als Marc Descheemaecker” is volgens de voormalige spoorbaas lachwekkend. “De splinter en de balk, weet je” schrijft hij als antwoord op deze beschuldigingen. “Je passage als federaal kabinetschef begroting met de 300 miljoen euro bijkomende, onnodige opgelegde schuld voor de NMBS, de miljoenen om met GO-passes sp.a-staatssecretaris Tuybens te lanceren, onze bitse discussie omdat ik weigerde miljoenen in de bodemloze Fyra-put te gooien? De Thalys naar Oostende? Daar heb jij veel boter op het hoofd”.