Comedienne White House Correspondents’ Dinner onder vuur

0
1524

Dit weekend werd de jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner (WHCA) gehouden. Een avond in Amerika waarin traditioneel de pers en politiek samenkomen om de spot de drijven met elkaar. Echter, volgens critici is het meer en meer een linksliberaal evenement geworden: Wanneer een Republikein president is, wordt die doorgaans het doelwit van harde spot en wanneer een Democraat president is, wordt de Republikeinse oppositie het doelwit van harde spot.

Omwille van de vijandige houding van de pers tegenover huidig president Donald Trump, liet die dan ook opnieuw wijselijk de eer aan zichzelf, en bleef afwezig van het ganse gebeuren. Vorig jaar weigerde hij ook al om te gaan. In plaats van bij de liberale elite te vertoeven koos hij er voor om een campagnerally te houden bij zijn kiezers, in Washington, Michigan.

White House Correspondents’ Dinner: “Plat en vulgair”

Hoewel de naar links hellende journalistieke kaste doorgaans veel kritiek heeft op de Republikeinen en nog meer op de huidige president, werd in deze editie volgens velen een nieuw dieptepunt bereikt. Michelle Wolf, die net als de vorige drie komieken op het White House Correspondents’ Dinner verbonden is aan Comedy Central, had dit jaar de eer om een monoloog te mogen geven. Dit deed ze echter op een extreem platte en vulgaire manier, zo vinden critici van verscheidene achtergronden.

De meest gemene opmerkingen waren bovendien gericht op de vrouwen rond Trump, opvallend voor een zelfverklaarde progressieve feministe. Ze lijkt de temperatuur in de zaal gevoeld te hebben, want na een zoveelste platte grap gaf ze mee: “Je had maar meer research moeten doen voor je me dit liet doen”.

In de zaal werd er geregeld ongemakkelijk gereageerd, vooral toen de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders gemeen onderuit werd gehaald. Heel wat journalisten nemen nu afstand van de show en sparen de kritiek niet.

(Lees verder onder de video.)

Zelfs pers niet blij

Vooraanstaande figuren van de Washington Post, ABC News, NBC News, The Associated Press, de New York Times, Politico en zelfs CNN namen allemaal afstand van de platvloerse en gemene “grappen”. Enkel de meest overtuigde Trump-haters namen het nog op voor Wolf.

Mika Brzezinski van MSNBC, zelf in een vete met Trump, noemde de grappen verderfelijk en zei dat de WHCA zich moest verontschuldigen ten aanzien van Sanders.

Ook Trump reageerde al op Twitter: “Het diner was vorig jaar al een mislukking, maar dit jaar was het beschamend voor iedereen eraan verbonden. De vunzige ‘comédienne’ faalde volledig (kon haar moppen niet eens brengen, zoals Seth Meyers’ zwakke optreden). Stop met het diner of start opnieuw!

WHCA neemt afstand

De White House Correspondents’ Association, die het diner organiseert, reageerde via een officiële mededeling. Volgens de voorzitter, Margaret Talev, dient het diner om mensen samen te brengen en een ijverige, vrije pers te eren, niet om mensen te verdelen. De monoloog was niet in de geest van die missie, klinkt het.