De zege van Victor Orbán ligt gevoelig bij de CD&V. Dat bleek gisteren uit een aflevering van Terzake met Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V). De partij van Orbàn, Fidesz, zit namelijk in dezelfde Europese fractie als de CD&V. Beiden zijn onderdeel van de Europese Volkspartij (EVP). Orbán voert echter een flink rechts beleid en is een ‘slechte leerling’ van de EU. Het Centraal-Europese land legt EU-mandaat na EU-mandaat naar zich neer als het gaat over de verdeling van vluchtelingen.

Kamerlid Hendrik Bogaert, bekend als een meer rechtse CD&V’er, vond het moeilijk om de overwinning van Orbàn en Fidesz, een Europese zusterpartij van CD&V, als heel positief te onthalen. Enerzijds kadert Bogaert Orbáns overwinning in een zoektocht van Europeanen naar een cultureel-christelijk leidersfiguur. Dit in contrast met de groeiende islamcultuur. Anderzijds waarschuwde Bogaert voor overenthousiasme. “We mogen niet zodanig enthousiast zijn om mensen buiten te houden dat we daarbij onze eigen waarden beginnen af te knallen”, zo klonk het op Terzake.

Hoeveel partijen kunnen op as van identiteit spelen?

Bogaert, die wel de culturele verschillen in beschouwing brengt die thans aanwezig zijn in Europa door middel van de massamigratie, had moeite om fors en duidelijk te klinken zonder te “[verzanden] in nuance”, zo schrijft VRT NWS. Bogaert wil immers dat we het identiteitsthema aftoetsen aan het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens).

Annemans, Europarlementslid voor het Vlaams Belang, was echter wel zeer enthousiast. “Alles van de Hongaarse regering klinkt als muziek in mijn oren”, zo vertelde Annemans over Orbán, die een ‘Stop-Soros-wet’ plant om de internationale financiering van linkse pro-migratie-ngo’s aan te pakken. “Wij willen [ook] bevoegdheden terug van Europa, bijvoorbeeld de immigratiebevoegdheid. [Deze verkiezing betekent] een zegen voor Europa.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is een andere Vlaamse politicus die zich gesterkt ziet in de overwinning van Orbán. “Rechtse monsteroverwinning in Hongarije”, tweette Francken gisteren“Na Oostenrijk, Italië en zoveel andere Lidstaten, wint rechts fors en verliest links. De EU zal nog sterker moeten inzetten op een nieuw migratiemodel. STOP alle illegale boot- en andere migratie”. Nochtans uitte Francken zich in het najaar van 2017 nog voor de EU-spreidingsplannen van asielzoekers, dit in contrast met Orbán.

“De N-VA is een namaak-Vlaams Belang”, klaagde Annemans verder aan in Terzake. “Hun migratiebeleid is het migratiebeleid van de Europese Unie. […] De N-VA zit in alle regeringen en is één van de braafste leerlingen van de Europese klas, vooral inzake immigratie.”