Het zit er weer bovenarms tegen tussen eeuwige rivalen CD&V en N-VA. De huidige steen des aanstoots? De aanpassingen aan het M-decreet en de communicatie van Vlaams parlementslid voor N-VA, Koen Daniëls. “Hun communicatie zal de komende maanden zeker nog opgevoerd worden”, zegt Vlaams Parlementslid voor CD&V, Kathleen Helsen, tegen De Standaard.

Het M-decreet, dat is de omstreden Vlaamse wetgeving die het mogelijk maakt dat kinderen met een achterstand les kunnen volgen in het gewone onderwijs, moet volgens de N-VA worden aangepast. Zo stelde Daniëls deze ochtend op Radio 1 dat “de inclusie is doorgeslagen”. “Een kind zonder armen en benen moet je ook niet per se leren zwemmen. We moeten toch wat realistisch blijven”, aldus de N-VA’er. Naast Daniëls had ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), stevige kritiek op de wetgeving. “Het M-decreet in de huidige vorm is een draak”, stelde hij op Twitter.

De christendemocraten vermoeden dat deze ‘aanvallen’ of ‘kritiek’ – afhankelijk van de lezing van de feiten – alles behalve toevallig zijn. “Dit is nog maar een opwarmertje van de N-VA”, stelt Helsen, tegenover De Standaard. Ook zou de N-VA volgens de christendemocraat haar communicatie verder gaan opvoeren. “We zien exact dezelfde strategie als bij de vorige legislatuur”, klinkt het.

Crevits heeft het gehad

Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), reageerde gepikeerd op de kritiek. “Hoe plat kun je dit politiek recupereren?”, citeert De Standaard haar. “Als ze mij willen treffen, moeten ze het zeggen.” De verwijten van CD&V aan het adres van N-VA gaan echter verder. Zo twijfelen de christendemocraten eraan of de N-VA er wel echt in geïnteresseerd is om de bevoegdheid over te nemen. Bij de vorige regeringsonderhandelingen was onderwijs geen prioriteit voor de N-VA, weet Helsen.

Dit laatste kunnen de Vlaams-nationalisten niet smaken. Zo drukte de partij naar eigen zeggen tot op het laatste moment door op onderwijs. “Of we nu de minister leveren of niet, onze speerpunten zitten ingekapseld in het regeerakkoord”, klinkt het tegenover De Standaard.

Geen fundamentele verschillen

Het nieuwe conflict tussen de twee rivalen mag gelet op de materie verwonderen. Zo staan de twee coalitiepartners niet diametraal tegenover elkaar. Noch CD&V, noch N-VA wil het M-decreet afschaffen. Wel willen de twee rivalen een grotere soepelheid bij het overstappen van het ene naar het andere onderwijs.