Oud-minister Jean-Luc Vanraes (Open Vld) verdient bij de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB) zo’n 50.000 euro meer dan premier Charles Michel (MR). Dat bracht De Tijd aan het licht.

De GIMB verstrekt kredieten aan Brusselse ondernemingen en is voor bijna twee derde in handen van het Brussels Gewest. Deze grote overheidscontrole heeft ook zijn weerslag op de samenstelling van de top van de investeringsmaatschappij. Zo bestaat deze volgens De Tijd volledig uit politiek benoemden. De topman van de GIMB, Serge Vilain, is zo bijvoorbeeld van PS-signatuur en ondervoorzitter Jean-Luc Vanraes is een Open Vld’er. Het is echter niet de eerst keer dat er berichten opduiken over exorbitant hoge vergoedingen bij de GIMB. Zo verdient de topman van Brinfin – een dochter van de GIMB die de schuld van de Brusselse gemeentes beheert – 300.000 euro per jaar als zelfstandige.

Lijst Brusselse ‘graai-vehikels’ dikt aan: ook bij Brinfin hoge vergoedingen

310.000 euro per jaar

Net zoals dochter Brinfin, betaalt de GIMB exorbitant hoge vergoedingen uit. Zo verdient volgens De Tijd Jean-Luc Vanraes zo’n 286.000 euro bruto per jaar. Hoewel hij dan al 50.000 euro meer dan de premier verdient, heeft Vanraes ook nog eens recht op verschillende voordelen in natura. In totaal zou hij met al deze voordelen zo’n 310.000 euro per jaar verdienen.

Deze week ontstond er echter commotie over de vraag of Vanraes zijn voordelen in detail moesten worden neergeschreven in het remuneratieverslag. Sinds de schandalen bij onder meer Samusocial, ontstaat er bij verschillende Brusselse instellingen de druk om zo transparant mogelijk te zijn. Afgelopen maandag zou men volgens een bron van De Tijd langer hebben gesproken over het al dan niet vermelden van deze voordelen, dan over de jaarrekening van de investeringsmaatschappij.

Vanraes: “Personen willen me in kwaad daglicht stellen”

Vanraes reageert tegenover BRUZZ not amused. Zo kan hij het niet appreciëren dat zijn verloning wederom ter sprake komt. “Blijkbaar hebben sommige personen er belang bij me systematisch in een kwaad daglicht te stellen”, geeft hij mee. Welke personen daar belang bij hebben is volgens de Open Vld’er niet duidelijk. Dat de ‘aanval’ uit politieke hoek komt, is evenwel niet uitgesloten. Zo zal Vanraes kandidaat zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ukkel.