De laatste weken werd de politie in Brussel verschillende keren bekogeld met stenen die vanuit sociale appartementsgebouwen werden gegooid. “Dat is levensgevaarlijk”, klinkt het bij de politie. Volgens de bewoners van de sociale wijk ligt de schuld bij de politie zelf, omdat ze dagelijks patrouilleren in de wijk en er mensen controleren. “Ze gedragen zich echt als cowboys.”

De Brusselse wijk Peterbos, gelegen in het Zuid-Brusselse Anderlecht, wordt al ruime tijd geteisterd door drugshandel. De politie patrouilleert dan ook dagelijks door de wijk, wat hen niet in dank wordt afgenomen door de bewoners van de probleemwijk. Agenten die er actief zijn moeten het dan ook regelmatig ontgelden. Ze worden verbaal, en niet zelden ook fysiek aangevallen.

“Cowboys”

De voorbije maanden werden agenten verschillende keren bekogeld met stenen, die vanuit de appartementen naar beneden werden gegooid.  “Van op de daken van enkele sociale appartementsgebouwen werden meerdere keren stenen naar beneden gegooid, naar agenten die daar aan het werk waren”, aldus woordvoerder Denis Goeman. “Dat is levensgevaarlijk.”

Ze gedragen zich echt als cowboys.

Volgens de bewoners van de wijk, waar bijna 20 procent vreemdeling is (nieuwe Belgen niet meegerekend), ligt het gedrag van de politie aan de basis van de spanningen. “Ze gedragen zich echt als cowboys”, aldus de 18-jarige Wassim. “Ze controleren echt iedereen. Zelfs ouders die gewoon op wandel zijn met hun kinderen. Dat is toch onbegrijpelijk?”

Er werden 7 dossiers geopend voor poging tot doodslag op agenten. Geen van de daders werd tot nog toe gevat, en het onderzoek loopt niet van een leien dakje. De bewakingscamera’s in de wijk zijn immers vernield.

Borgerhout

Het politiegeweld doet denken aan Borgerhout, waar politie en hulpdiensten ook regelmatig bekogeld worden met stenen of andere voorwerpen. Zo werd de politie bekogeld in een migrantendistrict van Borgerhout toen ze ter plaatse kwamen voor een verkeersongeval en werden de hulpdiensten bekogeld toen ze een brand wilden blussen na een ontploffing in een garage. Ook toen ze een dronken agressieve man wilden arresteren werden ze bekogeld met eieren.

Borgerhout kent al vele jaren onrust, dat net als Molenbeek van een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Borgerhout wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bestuurd door een coalitie van sp.a, Groen, PVDA en een onafhankelijk gemeenteraadslid (ex-CD&V).