Alfie Evans, de zieke peuter van wie de ouders in een rechtszaak verwikkeld waren met de artsen over het al dan niet beëindigen van zijn behandeling, is overleden. Gedurende de juridische strijd kregen de ouders steun van verschillende christelijke groeperingen en paus Franciscus.

Ouders Kate James en Tom Evans maakten het nieuws bekend op sociale media. Alfie stierf vijf dagen nadat de artsen zijn levensinstandhoudingsmechanismen uitschakelden. Hij leed aan een zeldzame degeneratieve hersenaandoening. “Mijn gladiator legde zijn schild neer en kreeg zijn vleugels om 02:30”, schreef Tom Evans in een Facebookbericht.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Verzoening ouders en ziekenhuis

Volgens de artsen die toezicht hielden op zijn zorg was verdere behandeling zinloos. Zijn ouders waren een in maandenlange strijd verwikkeld om rechters ervan te overtuigen om Alfie naar het kinderziekenhuis van het Vaticaan te brengen, zodat hij in leven kon worden gehouden. Zij botsten echter op hardnekkige weerstand. De zaak kreeg veel internationale belangstelling toen de ouders steun kregen van paus Franciscus en verschillende christelijke groeperingen.

Het ziekenhuis in Liverpool schakelde maandag de levensondersteuning van Alfie uit na een reeks gerechtelijke vonnissen die verdere medische behandeling blokkeerden. De spanning tussen de ouders en het ziekenhuis was de laatste tijd hoog opgelopen, maar leek in de dagen voor zijn dood te zijn verminderd. Tom Evans had beloofd met de artsen samen te werken om zijn zoon “waardigheid en troost te geven”.

“Ons leven is omgekeerd door de intense belangstelling voor Alfie en zijn situatie”, zei Evans op donderdag buiten het ziekenhuis in Liverpool, waar Alfie meer dan een jaar in behandeling was. Hij bedankte het ziekenhuispersoneel “voor hun waardigheid en professionaliteit in wat ook voor hen een ongelooflijk moeilijke tijd moet zijn”.

ADVERTENTIE