In een nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS krijgt Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters zware klappen. Liefst 67 procent van de ondervraagden liet aan peilingbureau Ivox weten dat hun beeld van CD&V verslechterde. De partij zou volgens deze peiling nog maar op twee procent van de stemmen kunnen rekenen in de grootste stad van Vlaanderen.

Kris Peeters en zijn Antwerpse team hebben er een ware shitweek opzitten. De reden? De (poging tot) voorstelling van de chassidische Aron Berger als CD&V-kandidaat. Wat bedoelt was als een historische zet met dito positieve electorale gevolgen, draaide uit op een ware nachtmerrie nadat bleek dat Berger vrouwen geen hand wou geven. Dit heeft zijn weerslag op de peiling die gisteren en vandaag werd uitgevoerd bij 800 Antwerpenaren. Amper twee procent van de ondervraagden zou nu nog voor CD&V stemmen.

Bart De Wever aan kop, CD&V kleinste partij van Antwerpen

Zouden er vandaag gemeenteraadsverkiezingen doorgaan, dan zou de N-VA van burgemeester Bart De Wever in Antwerpen royaal de grootste blijven. Met hun 35 procent van de stemmen overtroeven de Vlaams-nationalisten eerste achtervolger Groen (16 procent) ruimschoots. De sp.a – die met Tom Meeuws eveneens een getormenteerde topper heeft – komt als derde partij uit de bus met tien procent van de stemmen.

Wie echter had verwacht dat de christendemocraten na de socialisten zouden volgen, is eraan voor de moeite. Op een gedeelde vierde plaats komen immers Vlaams Belang en PVDA, elk met acht procent van de stemmen. De liberalen van lijsttrekker Philippe De Backer nemen met zeven procent van de stemmen de zesde plaats voor hun rekening. Pas na de Open Vld, als kleinste partij met twee procent van de stemmen, volgt de CD&V van Kris Peeters.

Peeters schiet in eigen voet

Hoewel er ter verdediging van Peeters zeker dient te worden opgemerkt dat de peiling moeilijk op een nog slechter moment kon worden afgenomen, is de conclusie vrij duidelijk: de partij betaalt zwaar voor het gestuntel van Peeters en co. Zo geeft 39 procent van de ondervraagden aan dat het ‘chassidische fiasco’ hun beeld over CD&V zwaar heeft aangetast. 28 procent stelt dat hun beeld over de Antwerpse christendemocraten licht verslechterde. Zo’n 27 procent van de Antwerpenaren zou volgens de peiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS hetzelfde zijn blijven denken.

ADVERTENTIE