Ondanks dat het terreurniveau in België recentelijk verlaagd werd, gaat de strijd tegen terreur verder. En hiervoor worden allerlei middelen gebruikt. Vandaag gaat een nieuwe regeling in ons land in. Elke reiziger die ons grondgebied doorkruist – via waterwegen, luchtwegen of landwegen – wordt gescreend. Dit gebeurt onder leiding van een nieuwe dienst: de Passenger Information Unit (PIU), waarin vier Belgische veiligheidsdiensten samenwerken.

Na enkele maanden proefdraaien, gaat de PIU vandaag werkelijk van start. De ondersteunende dienst fungeert binnen het Crisiscentrum. Medewerkers van de federale politie, de militaire inlichtingendienst ADIV, de douanediensten en staatsveiligheid werken samen in het nieuw overheidsorgaan. De nieuwbakken organisatie moet een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

“Voorspellen welke vluchten misdaadbendes gebruiken”

“De PIU zal op termijn álle passagierslijsten van internationale vlieg-, trein-, bus- en bootreizen ontvangen en die gegevens analyseren […]”, zo vertelt woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon, (N-VA), Olivier Van Raemdonck in Het Laatste Nieuws. “[…] Door [data] sneller en concreter te analyseren en door alle veiligheidspartners samen te brengen, zullen we zelfs kunnen voorspellen op welke vluchten mogelijke leden van een misdaadbende zitten. Het zal ook een enorme bron van informatie zijn om grote misdaadnetwerken […] beter in kaart te brengen.”

De PIU kon vorige week maandag al een succesje boeken te Zaventem. Een drugsbende verloor heel wat inkomsten toen een smokkelaar werd opgepakt met een hoeveelheid heroïne bij zich ter straatwaarde van 210.000 euro. Ook de begeleider van de drugssmokkelaar werd gevat.