De inwoners van het West-Vlaamse Kortrijk hebben een betoging georganiseerd om de bouw van de grootste moskee van Vlaanderen in hun stad tegen te gaan. “Wij eisen dat het stadsbestuur van Kortrijk eindelijk luistert naar de bevolking en stopt met deze moskee te steunen.” Ook Vlaams Belang zal meebetogen

Kortrijk telt zo’n 75.000 inwoners, waarvan er ongeveer 5.000 moslim zijn. Deze moslims kunnen tot op heden terecht in de moskee Atakwa, maar die moskee zou nu te klein geworden zijn. Bovendien is de Atakwa moskee niet erkend en werd in 2009 een negatief advies gegeven voor staatsveiligheid omdat er geradicaliseerd zou worden. Enkele jaren later vertrokken minstens 2 Kortrijkse moslims naar Syrië om er te strijden voor het kalifaat van Islamitische Staat.

De moslimgemeenschap in Kortrijk wil nu een grotere moskee in hun stad. Om die droom waar te maken, kochten ze een groot gebouw in de Brugsesteenweg. Dat gebouw, dat momenteel een Bio Planet is, willen ze zo snel mogelijk omtoveren tot een moskee. Maar de inwoners van Kortrijk zitten helemaal niet te wachten op die nieuwe ‘megamoskee’. Daarom startten ze enkele maanden geleden een petitie om het project stil te leggen.

Optocht

Aangezien dat weinig lijkt uit te halen, stappen de Kortrijkzanen nu over op andere middelen. Begin mei organiseren buurtbewoners een optocht om het stadsbestuur te vragen het project van de nieuwe moskee niet te steunen. “Wij eisen dat het stadsbestuur van Kortrijk eindelijk luistert naar de bevolking, stopt met deze moskee te steunen en alles in het werk stelt om dit project onmiddellijk stil te leggen”, klinkt het.

Ook Vlaams Belang zal aanwezig zijn bij de optocht. “Wij willen de buurtbewoners een hart onder riem steken en duidelijk maken dat zij niet alleen staan in hun strijd tegen dit onaanvaardbare project”, aldus lijsttrekker Wouter Vermeersch. “N-VA draagt met bevoegd schepen Detavernier een verpletterende verantwoordelijkheid in het aantasten van het Vlaams karakter van onze stad. Vlaams Belang gaat alle middelen in de strijd gooien om dit project te stoppen.”