De berichtgeving van vorige week, namelijk dat Defensie overweegt om rekruten meer thuis te laten slapen, is wereldnieuws geworden. Van het VK tot de VS lacht de hele Westerse wereld met het idee. Het Belgisch leger hoopt echter minder rekruten af te schrikken als ze meer thuis mogen slapen. Defensiespecialist Luc De Vos had vorige week reeds prangende kritiek. “Wat als die jongens en meisjes die nu tijdens de week al naar huis willen straks voor vier maanden op buitenlandse missie moeten?”

“Het leger wil meer vrije avonden inlassen waarop de rekruut de kazerne mag verlaten. De jongeren worden nu nog altijd op zondagavond of ten laatste maandagmorgen aan de poort verwacht en ­mogen voor vrijdag niet naar buiten.” Dat zei de persofficier van Defensie Alex Claesen vorige week aan het Nieuwsblad. Via Facebook verduidelijkte de landcomponent de beleidsoverwegingen. De bedoeling is om meer rekruten aan te trekken door heimwee te minimaliseren. De overwegingen oogsten echter kritiek in de hele wereld.

Danny Lams, een voormalige paracommando, getuigt in de prominente Britse krant The Guardian. “Dit is hoe je iets niet verdedigt, hoe je een leger ontwikkelt waar je niet op kan rekenen. Je trekt niet ten oorlog met mannen die hun mama missen”, aldus Lams. “Wij sliepen op de koude grond onder een lekkend zeil. We wilden ons land dienen. Als je rekruten tijdens de week naar huis laat gaan, zal straks het leger nog vragen om een mobilhome wanneer ze naar het front gezonden worden”.

‘Dad’s army’

Ook de belangrijke Amerikaanse krant, The New York Times, wijdde een artikel aan het nieuws. De krant wees na een gesprek met EDA (Europees Defensieagentschap) erop dat België het eerste land zou zijn in de moderne Westerse militaire geschiedenis die zo’n plan zou invoeren. “Elk leger traint om ten oorlog te trekken, en thuis slapen zal geen optie zijn wanneer oorlog uitbreekt”, zo getuigt een Franse korporaal van het Vreemdelingenlegioen verder in de Amerikaanse krant. “[…] Het enige wat verandert zijn de wapens waarmee we vechten. De aard van oorlog zelf verandert niet, en dus veranderen de basisprincipes van een leger niet”.

Roger Housen, een Belgisch legerofficier op pensioen, getuigt dan weer in The New York Times dat het plan doet denken aan ‘Dad’s Army’. Dat is een Britse komediereeks over een legereenheid tijdens WOII dat bestond uit oudere burgers. De eenheid was meer komisch dan effectief. Housen wijst op het effect van bezuinigingen in het leger als oorzaak voor wegtrekkende jongeren in plaats van heimweeproblemen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/