Volgens Catalaanse media heeft het Belgische Openbaar Ministerie een onderzoek geopend naar het gebruik van een gps-tracker door de Spaanse inlichtingendiensten om de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont op te sporen. Puigdemont werd gisteren in Duitsland vrijgelaten onder voorwaarden.

Catalaanse media melden dat het Belgisch Openbaar Ministerie een onderzoek heeft geopend naar het gebruik van een gps-tracker door de Spaanse inlichtingendienst CNI om Puigdemont op te sporen. Reeds enkele dagen voor zijn vertrek uit België zou er al zo’n tracker onder zijn wagen zijn gevonden. Daarop zouden zijn advocaten klacht hebben ingediend bij de Belgische politie wegens schending van de privacy.

Parket van Waals-Brabant onderzoekt de zaak

Ine Van Wymersch, woordvoerder van het Brussels parket, bevestigt het bestaan van het onderzoek. “Er is een lopend onderzoek, maar niet hier in Brussel”, aldus Van Wymersch. Het onderzoek zou gevoerd worden door het parket van Waals-Brabant, Puigdemont huurt immers een woning in Waterloo.

De voormalige Catalaanse president werd op 25 maart opgepakt, niet lang nadat hij de Deense grens met Duitsland was overgestoken. Puigdemont leefde sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in ballingschap in België, maar verliet ons land vorige maand om een reeks lezingen te geven in Finland.

“Rebellie”

Het Brusselse parket gaf gisteren ook te kennen dat drie andere Catalaanse ex-ministers in ons land vrij blijven onder voorwaarden. Zij zullen over twee weken voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Die zal zich uitspreken over het Europese aanhoudingsbevel dat tegen hen werd uitgevaardigd door het Spaanse gerecht. Het gaat om Lluis Puig Gordi, Meritxell Serret en Toni Comín.

Gisteren werd Carles Puigdemont in Duitsland vrijgelaten onder voorwaarden. Het Duitse gerecht besliste overigens ook dat hij niet kan worden uitgeleverd op basis van de aanklacht van “rebellie”. Het Duitse gerecht oordeelde dat “rebellie” niet kan worden gelijkgesteld met de Duitse misdaad van “hoogverraad”, omdat dat laatste het gebruik van geweld inhoudt. Men onderzoekt nu of hij wel kan worden uitgeleverd op basis van “misbruik van overheidsmiddelen”.