De BBC zal de anti-immigratie “rivers of blood” speech van Enoch Powell uit 1968 uitzenden op Radio 4. Het archiefprogramma, gepresenteerd door Amol Rajan, zal de toespraak voor het eerst volledig uitzenden. De uitzending komt er omdat de speech exact 50 jaar geleden gegeven werd door Powell. Dat schrijft BBC.

Het nieuws over de uitzending kan op heel wat kritiek rekenen, zo zou het een “aanzet zijn voor rassenhaat”. De BBC verdedigt de uitzending en zegt dat er “een strenge journalistieke analyse” van het betoog zal zijn in het programma. De speech zal voorgelezen worden door acteur Ian McDiarmid die de stem van Powell speelt.

In zijn toespraak hekelt Powell het groeiend aantal migranten in het Verenigd Koninkrijk. Zijn betoog staat bekend als “The rivers of blood” speech en werd op 20 april 1968 gegeven voor een lokale partijafdeling van de conservatieven in Birmingham. De toespraak zelf zorgde 50 jaar geleden voor heel wat discussie en doet dat 20 jaar na de dood van Powell nog steeds. Powell zegt onder andere: “Binnen 15 tot 20 jaar zal de zwarte man de zweep voeren over de blanke.” Hij eindigt zijn betoog met: “Als ik vooruitkijk, ben ik met sombere voorgevoelens vervuld. Net als de Romein, lijk ik de Tiber te zien fel schuimend van bloed.”

De speech gaat vooral over de anti-discriminatie wetgeving die enkele dagen nadien van kracht zou gaan en niet zozeer over immigratie alleen. Deze wet zorgde ervoor dat het verboden werd om te discrimineren op basis van etnische achtergrond op het vlak van wonen, jobs en publieke diensten.

Uitzending bespreken in het parlement

Labour politicus Andrew Adonis, lid van het Britse Hogerhuis, riep op Twitter op om de volgens hem racistische speech niet uit te zenden: “Wat gebeurt er met onze openbare omroep?” In een brief aan mediaregulator Ofcom schreef hij: “Als de uitzending doorgaat zal deze kwestie besproken worden in het parlement.” Naast Adonis zijn er ook enkele journalisten die de uitzending bekritiseren, ze vinden dat het bewijs is dat racisme genormaliseerd wordt.

De BBC antwoordde op de kritiek: “Dit is een ernstige journalistieke analyse van een historische speech. Het is geen bekrachtiging van controversiële standpunten en mensen moeten wachten met het programma te bekritiseren vooraleer ze het gehoord hebben.”