Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude, is voor een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens. Zo zouden trucks ‘s nachts aan een lager tarief moeten kunnen rijden. Ook wil de staatssecretaris de strijd tegen de sociale dumping in de transportsector efficiënter voeren. “Er is enorm veel sociale dumping in de transportsector”, aldus De Backer tegenover VTM NIEUWS.

Vrachtwagens moeten sinds 2016 een kilometerheffing betalen per gereden kilometer. Om die reden moeten vrachtwagenchauffeurs in het bezit zijn van een boordcomputer die alle afgelegde kilometers registreert. Het probleem volgens De Backer met de huidige kilometerheffing? Iedere vrachtwagenchauffeur dient onafhankelijk van het moment van de dag evenveel heffingen te betalen.

Dit is volgens hem “niet logisch”. “Als vrachtwagens ‘s nachts bijvoorbeeld minder zouden moeten betalen, dan heeft dat meteen een goed effect op het fileprobleem”, stelt de liberaal tegenover VTM NIEUWS

Fraude beter aanpakken

De gegevens van de kilometerheffing zijn volgens De Backer relevant voor de sociale inspectie. Zo kan men daar onder meer uit afleiden hoelang een chauffeur achter het stuur zit. Dit is op zijn beurt dan weer nuttig voor de controle op de rij- en rusttijden. De staatssecretaris heeft nu een wetsontwerp klaar dat in een automatische uitwisseling van gegevens voorziet.

Een efficiëntere bestrijding van sociale dumping is volgens De Backer geen luxe. Zo is er tot op heden nog steeds “enorm veel sociale dumping in de transportsector” volgens de staatssecretaris. “Vaak worden de rij- en rusttijden niet gerespecteerd en rijden buitenlandse trucks meer ritjes na elkaar in ons land dan toegelaten. We willen daarom de gegevens van de kilometerheffing gebruiken om ervoor te zorgen dat die regels wel worden opgevolgd”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Het efficiënter controleren moet ook (financieel) opleveren volgens de staatssecretaris. Zo mikt hij op 25 miljoen extra inkomsten uit sociale fraude.