N-VA en Open Vld zochten gisteren naar een opening voor de verkoop van Belfius. Het opmerkelijke daaraan? Plots stappen de twee regeringspartijen af van de voor CD&V cruciale voorwaarde: een oplossing voor het Arco-dossier. Deze demarche zien de Vlaamse christendemocraten echter niet zitten. “Pacta sunt servanda”, oordeelt CD&V met een verwijzing naar het regeerakkoord en het Zomerakkoord.

De eerder aangekondigde beursgang van Belfius zit in het slop. Nochtans zou de regering alles voor de zomer in gereedheid brengen. Het grote probleem? CD&V wil eerst een oplossing voor de Arco-coöperanten. Dit laatste is echter makkelijker gezegd dan gedaan want de Europese Commissie ziet er strak op toe dat de compensatie voor de coöperanten geen verboden staatssteun is.

Toch lijkt de Belgische regering volgens de krant De Standaard vaart te maken met een oplossing. Zo zouden de contacten met de Europese Commissie intensiever worden. Wanneer de Europese Commissie echter zijn fiat – of afkeuring – gaat geven is echter nog onduidelijk.

Getalm

Open Vld en N-VA zien het niet zitten om te blijven wachten op de afhandeling van het Arco-dossier en willen vaart maken met de verkoop van Belfius. Hangt het van Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen af, dan mag de beursgang morgen plaatsvinden. “De regering moet eens stoppen met alle dossiers aan elkaar te verbinden”, zei de liberaal gisteren op Op Radio 1.

Ook voor N-VA-Kamerlid Johan Klaps is er geen reden om nog verder te blijven aanmodderen. Zo moet men volgens hem onder meer rekening houden met de beurskoers. “De beurs blijft niet goed gaan, het is nu het moment. Alle partijen in de meerderheid zijn het eens over het nut van die beursgang”, aldus Klaps op Radio 1.

No pasaran voor CD&V

Volgens CD&V kan hier echter geen sprake van zijn. Zo stelde Servais Verherstraeten, fractieleider voor CD&V in de Kamer, dat in het regeerakkoord werd beloofd een oplossing voor Arco uit te dokteren. Dat werd daarna nog eens bevestigd in het Zomerakkoord en de State of the Union van premier Michel. “Het zal zo zijn en niet anders”, aldus Verherstraeten tegenover Knack.

Nerveus over de gemaakte afspraken is Verherstraeten allerminst. “Arco blijft hoe dan ook een molensteen rond de hals van Belfius. Als we die molensteen kunnen verwijderen, zal dat een positieve invloed hebben op de waarde van de bank. De Belfius-beursgang kan dus maar doorgaan als er een regeling is voor Arco. De premier maakt die koppeling zelf, en ik heb het volle vertrouwen in de premier dat hij zijn woord zal houden en dat hij zijn coalitiepartners zal overtuigen om de afspraken na te komen”, citeert Knack de CD&V-fractieleider.

Regering werkt zich wederom in de nesten

De beursgang van Belfius is symptomatisch voor de regering-Michel. Belfius, een bank die van de ondergang werd gered en nu veel geld kan opbrengen, zou een positief verhaal kunnen zijn. Zeker gelet op de hoge koers van de beurs. In plaats van nu te cashen en de staatsschuld flink te verminderden, kissebist de regering verder.