Rusland sloot een akkoord met de Syrische rebellen die Douma controleren. Douma is het laatste rebellenbastion in Oost-Ghouta, vlak bij de Syrische hoofdstad Damascus. Dat schrijft Reuters.

De rebellengroep Jaish al-Islam en Rusland bereikten een akkoord over de evacuatie van honderden burgers naar Idlib, een regio in het noordwesten van Syrië. Het gebied is volgens het Observatorium voor de Mensenrechten in handen van de rebellen. Volgens de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahman, zouden er zo’n 1.300 mensen geëvacueerd worden: “De onderhandelingen zetten zich voort om tot een volledig akkoord te komen”, vervolgt Rahman.

Jaish al-Islam is de grootste rebellengroep in Douma en onderhandelt nog steeds over de voorwaarden van overgave van de stad. De rebellen krijgen dan mogelijks de optie om hun troepen uit Douma weg te halen of vrede te sluiten met de Syrische regering van president Bashar al-Assad. De Syrische staatstelevisie was niet helemaal duidelijk over de exacte feiten van de onderhandeling, maar wel over dat er een akkoord gesloten zou zijn.

De Syrische legerleiding zei zaterdag dat het ongeveer 95 procent van de stad in handen heeft. Het leger zal de strijd verder zetten indien dat nodig is. De rebellen zouden volgens het Observatorium in Douma kunnen blijven in ruil voor een ontwapening en de inzet van Russische militaire politieagenten in de stad. Moskou zou echter liever hebben dat de rebellen de stad verlaten.

Grootste nederlaag

Rebellengroep Failaq al-Rahman bereikte vorige maand een akkoord met het Syrische leger onder toeziend oog van de Russen. De groep zou bepaalde stukken van steden in Oost-Ghouta afgeven in ruil voor veilige doorgang naar Idlib. Als Douma zou vallen, dan zou dat de grootste nederlaag van de rebellen zijn sinds 2016. De rebellen zouden hun laatste bastion kwijt raken dat zo dicht bij Damascus ligt.

Douma was vroeger een commercieel centrum in het gebied. Het was het centrale startpunt van de straatprotesten in de buitenwijken van Damascus tegen Assad die het conflict zeven jaar geleden startten.