Vandaag boog de correctionele rechtbank van Mechelen zich over het dossier van een agent van de zone Mechelen-Willebroek. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij (strafbare) racistische uitlatingen hebben gedaan in een besloten WhatsAppgroep. Volgens BELGA bood de rechtszaal niet genoeg plaats voor alle vrienden en collega’s die de agent kwamen steunen.

Agent Bert V.L. moest zich voor de rechter verantwoorden voor het verspreiden van een prent van Jinnih Beels in een besloten WhatsAppgroep. De begeleidende tekst bij de foto van Beels: “En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jouw kleur staat me niet aan”. Hangt het van het Openbaar Ministerie af, dan krijgt het delen van deze prent een stevig staartje. Zo vraagt het parket zes maanden cel. De verdediging van de agent vraagt de vrijspraak.

“Het gaat hier om ironie”

De advocaat van de agent, meester Frédéric Thiebaut, stelt dat de prent als ‘meme’ (internetgrap) was bedoeld. “Hij plaatste de foto niet op een publiek forum, maar binnen een afgesloten groep waar wel vaker memes als deze werden verspreid”, citeert BELGA Thiebaut. “Racisme zelf is niet strafbaar, maar is een vorm van vrije meningsuiting. Hij moet zich dus enkel verantwoorden voor de verspreiding ervan. Nochtans zijn er ook anderen die die meme hebben verspreid. Waarom staan zij dan niet terecht?”.

De advocaat van de agent stelde ook dat men de ‘meme’ in zijn – ironische – context moet zien. “Mevrouw Beels was hoofd van de dienst diversiteit, en zij gaf zelf niet aan iedereen een hand, zo is die meme ontstaan. De collega’s die hier vandaag zijn om mijn cliënt te steunen, kennen die context en begrijpen dus dat er nooit een bedoeling was om iemand te schaden”, citeert BELGA meester Thiebaut.

Beïnvloeding door de politiek?

Bij de inleidingszitting in januari daagden er eveneens veel collega’s op. Toen vonden er volgens de advocaat van de agent intimidatiepogingen plaats. Het doel? Agenten afschrikken om naar de zitting te komen. Present tekenen zou immers niet bevorderlijk zijn voor je carrière. De burgemeester van Mechelen, Bart Somers (Open Vld), en zijn korpschef, spraken dit echter tegen. Wel hadden ze naar eigen zeggen tot terughoudendheid opgeroepen.