Afghanistan: Minstens 29 doden na aanslag in Kaboel

0
1125

Minstens 29 mensen zijn omgekomen na een tweedelige reeks van bomaanslagen in Afghanistan. Hierbij zijn 8 journalisten geteld. Een eerste bomaanslag werd snel opgevolgd door een tweede bom. Een zelfmoordterrorist had zich vermomd als een cameraman op de scène van de aanvankelijke explosie en zichzelf doen ontploffen wanneer journalisten kwamen toegesneld.

Maar liefst 29 mensen zijn omgekomen na een tweedelige bomaanslag in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Bij de slachtoffers is de bekende fotograaf Shah Marai. Hij was verbonden aan het Franse AFP-persagentschap en laat 6 kinderen achter, waaronder een pasgeboren dochter.

Aanslag Kaboel: Minstens 29 doden, 45 gewonden

Naast de te betreuren fatale slachtoffers, vielen er ook 45 gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist, maar verschillende islamistische terreurorganisaties in Afghanistan worden verdacht. De Taliban is de krachtigste terreuractor in de regio, maar ook IS er actief.

Het AFP is in diepe rouw nadat ze hun “gewaardeerde collega” Marai zijn kwijt geraakt in een “vernietigde klap”. AFP betuigde hun medeleven aan “de families van andere journalisten die zijn vermoord in deze verschrikkelijke aanval”. De Verenigde Staten lieten ook reeds weten de aanslag te veroordelen. De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, John Bass, schreef op Twitter dat hij “de verschrikkelijke aanslag van vandaag in Kaboel [veroordeelt] en het Amerikaanse engagement om het Afghaanse volk bij te staan in hun gevecht voor vrede en veiligheid in geheel Afghanistan [bevestigt]”, aldus Bass. “We rouwen om diegenen die vermoord zijn, inclusief de moedige journalisten die stonden voor waarheid in een wereld van geweld”.

Taliban erkennen?

De aanslagen in Kaboel volgen elkaar snel op. Tijdens een zelfmoordaanslag op 22 april vielen minstens 52 doden en meer dan 100 gewonden. In oktober zijn er verkiezingen in het land en deze doen de spanningen in het reeds zeer onstabiel land stijgen. De aanslag werd toen opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

De reeks aanslagen komen er ondanks dat de Afghaanse overheid enkele weken geleden aankondigde om de Taliban te willen erkennen als legitieme betrokken partij in potentiële vredesgesprekken. De handreiking diende om een einde te maken aan de oorlog in het land, die nu reeds 16 jaar duurt. Voorlopig blijft het gebaar tevergeefs.