Gisteren stelde Theo Francken (N-VA) de lijsttrekkers van N-VA in Brussel voor. Een doorn in het oog van Dyab Abou Jahjah (Be.One), die met zijn gloednieuwe partij Brussel wil veroveren. In 2019 en in Brussel zal Be.One jullie nationalistische extremisme stoppen”, aldus Abou Jahjah op Twitter. “N-VA extremisten hebben hier geen toekomst!”

Nadat Abou Jahjah bij De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – op straat werd gezet na een nieuwe antisemitische tweet, besloot hij zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Hij startte, samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç, een ‘migrantenpartij’ op. Dat project verliep echter niet van een leien dakje. Nog voor ze goed en wel van start waren gegaan, zette Abou Jahjah Ahmet Koç al uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen.

“N-VA extremisten”

Maar Abou Jahjah borg zijn politieke dromen niet op, en zal dit najaar met zijn partij Be.one opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook als actief politicus laat Abou Jahjah het niet na af en toe fors uit te halen naar andere politici of partijen. Zo noemde hij N-VA-voozitter Bart De Wever enkele weken geleden nog een “führer” en “zionistenknecht”.  Naar aanleiding van de voorstelling van de Brusselse lijsttrekkers van N-VA, haalde hij opnieuw uit.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde dat Brussel “de volgende kaap” is om te nemen voor N-VA. Een uitspraak die Abou Jahjah niet kon smaken. “In 2019 en in Brussel zal Be.One jullie nationalistische extremisme stoppen”, briest Abou Jahjah op Twitter. “Brussel is en blijft de hoofdstad van een sterk federaal België en een volwaardig gewest. N-VA extremisten hebben hier geen toekomst!”

(Lees verder onder de tweet.)

Verzetshelden

Abou Jahjah is geen onbesproken figuur. Hij staat vooral gekend voor zijn bijzonder controversiële uitspraken omtrent joden. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers op joden in Jeruzalem steevast “verzetshelden”. Onlangs zei hij nog dat “alle Joden in de zee gooien zoals wij dat in de Arabische wereld wilden doen in de jaren veertig, […] niet haalbaar [is]”. Volgens Abou Jahjah moet men Israël militair in de problemen brengen.

Onlangs kwam Abou Jahjah nog op voor rapper Boef, nadat die laatste vrouwen “kechs” (hoeren, nvdr.) had genoemd. Dyab Abou Jahjah kwam op voor Boef – die in een mediastorm terechtkwam – en stelde dat Boef slachtoffer werd van “structureel racisme”. Abou Jahjah riep daarom de “witte meerderheid” op het matje.